Австралискиот премиер Скот Морисон го повика неговиот авганистански колега претседателот Ашраф Гани да му се извини и „ја изрази својата најдлабока тага за лошото однесување на некои австралиски трупи во Авганистан“.

Шефот на австралиските одбранбени сили (АДФ), генерал Ангус Кембел, откри во четвртокот дека извештајот за воени злосторства дава „веродостојни информации“ дека некои припадници на австралиската специјална воздушна служба (САС) учествувале во неколку брутални убиства на цивили, или на оние кои веќе не биле борци, „повеќе од четири години“.

Истакнувајќи ги наодите на извештајот, Кембел му се извини на авганистанскиот народ во име на австралиската војска.

„Во име на австралиските одбранбени сили, искрено и безрезервно им се извинувам на народот во Авганистан за какво било прекршување од страна на австралиските војници“, изјавил Кембел, предавајќи ги наодите.

Истрагата ја спроведе генерал-мајор на правдата Пол Бреетон во рамките на истрагата спроведена од страна на генералниот инспектор на австралиските одбранбени сили, откривајќи дека 39 авганистански цивили биле убиени во 23 инциденти или од специјалци или по нивни инструкции Сите убиства биле извршени под околности кои, доколку бидат прифатени од поротата, би претставувале убиство како воено злосторство.

Вкупно 25 сторители се идентификувани како инволвирани во наводниот извештај за воени злосторства, а некои сè уште служат во австралиските одбранбени сили.

Пријавените дејствија на војниците се опишани како „срамно и длабоко предавство“ од страна на австралиската војска.

„Обично, командирот на патролата ја презеде контролата над лицето, а на помлад член тогаш ќе му биде наредено да го убие лицето под контрола“, се вели во извештајот „Сцена’ ќе биде поставена веднаш до телото и ќе се создаде „сценарио“ за оперативно известување и заради одвраќање “.Кабинетот на авганистанскиот претседател Ашраф Гани преку твит во четвртокот откри дека австралискиот премиер Скот Морисон го повикал Гани да му се извини за убиството на авганистанските граѓани пред објавувањето на извештајот.

„Во овој телефонски повик, австралискиот премиер изрази длабока тага за лошото однесување на некои австралиски трупи во Авганистан и го увери претседателот на Исламската Република Авганистан за истраги и обезбедување правда“, објави твитот на канцеларијата на Гани.

Тој самиот служел во австралиската армија, Бретон ги испитува обвинувањата за воени злосторства од страна на австралиските специјални сили од 2016 година, со оглед на инцидентите што се случиле помеѓу 2005 и 2016 година. Тој известува дека прегледал околу 20 000 документи и 25 000 слики и интервјуирал 423 сведоци.

Австралиските трупи беа испратени во Авганистан во 2001 година под таканаречената операција „Папучи“. Во 2013 година, воената база во Тарин Ковт беше затворена, а сите војници се вратија дома, а во Авганистан останаа само воените советници и единиците на специјалните единици.