Уапсен е главен лекар, обвинет за намерно убиство на двајца пациенти на возраст од 47 и 50 години, кои се лекувале од нов вид коронавирус во Есен, Германија.

Обвинителството во Есен изјави дека во настаните што се случиле на 13 и 17 ноември на Универзитетската клиника во Есен, главниот лекар намерно им инјектирал на своите пациенти нелегални лекови и предизвикал ненадејна смрт на пациентите.

Четириесет и четиригодишниот главен лекар признал дека му дал инекција на еден пациент за да му ги скрати агонијата и болката, кој се лекувал на интензивна нега.

Полицијата во Есен формираше тим за убиства во врска со инцидентот.