На денешен ден, 8.01.2011, точно пред десет години, во хотел Дрим Струга, беше одржан првиот Торбешки форум, на кој присуствуваат голем број на наши сограѓани, представници на политичкиот живот, гости надвор од Македонија, и сите оние други кои се чувствуваа како припадници на Торбешката етничка заедница.

Ден на назаборав.
Ден на Торбешите.
Ден за историја на Торбешите.
Ден кога за прв пат на едно место се собраа Торбеши од речиси сите замји на Балканот.
Ден (08. 01. 2011. год. во хотел „Дрим“во Струга.
Ден кога беше промовирана „Торбешка декларација“.
Ден кога беше промовирана „Торбешка повелба“.
Ден кога беше одржан Првиот Торбешки Форум.
Ден на 10 годошнина од Првиот Торбешки Форум.
Стои во кратката изјава, на претседател на претседателот на ТКНЦ „Румелија„ г-динот Шериф Ајрадиноски.

Како дел од потсетување на оваа дата, значајна за торбешите од овие краеви на Македонија, Екслузивно во целост како дел од нашата архива ви го презентираме видеото од оддржаната свеченост.