Х.Х. Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум, заменик владетел на Дубаи, министер за финансии и претседател на фондацијата Ал Мактум, додели донација од 500.000 УСД на Меѓународниот африкански универзитет со седиште во Картум за учебната 2020-2021 година. Овој потег е признание за улогата на Универзитетот во областа на високото образование и Африка и неговото прифаќање на дипломирани студенти од африканските гранки на „Школите Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум“.

Во рамките на овие рамки, Мирза Ал Сајег, директор на канцеларијата на г.г. Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум и член на Одборот на доверители на Фондацијата, се состана со професорот Хунуд Абија Кадуф, новиот раководител на Универзитетот, при неговата прва посета надвор Судан Ал Сајег рече дека универзитетот привлекува 600 студенти од африканските гранки на училиштата Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум од различни специјализации. Професорот Кадуф му се заблагодари на шеикот Хамдан за дарежливата поддршка, како и на основата за обезбедување финансиска поддршка и соработка со универзитетот.

Двете страни разговарале и за формирањето на одборот на доверители на универзитетот и за постојаната поддршка на Шеик Хамдан за универзитетот и неговиот академски процес. Училиштата Шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум сочинуваат околу 40 филијали во 22 африкански земји, од кои повеќето се средни училишта.

WAM / Есраа Исмаил / Тарик алфахам