Маж од Северна Каролина се закани дека ќе го убие американскиот претседател eо Бајден и агентите на тајните служби во серија вознемирувачки телефонски повици, соопшти федералното обвинителство. Дејвид Кајл Ривс (27) се појави во Федералниот суд во четвртокот под обвинение дека му се заканувал на претседателот во телефонски повици до седиштето на Белата куќа меѓу крајот на јануари и 1 февруари, објави американското обвинителство за западниот округ Северна Каролина.

Судските документи наведуваат дека Ривс, кој беше уапсен на 5 февруари, во повик што го упатил на 28 јануари, му рекол на операторот на седиштето дека „ќе ги убие сите“ во Белата куќа. Ќе им ги отсечам главите – наводно рекол Ривс. Агент на тајната служба тогаш го повикал Ривс да разговара за заканата, така што еден човек од Гастони ќе му каже дека верува дека го користи своето право на слобода на говор и дека не сторил ништо лошо пред да ја спушти слушалката, покажуваат судските документи.

Неколку минути подоцна, Ривс го повикал истиот агент и ги повтори своите убиствени намери „само ако имал дозвола за автомобил, пиштол и безбедност за влез во Белата куќа“, покажуваат судските документи. Неколку часа подоцна, на 1 февруари, Ривс повторно го повикал седиштето на Белата куќа и му се заканил на агентот на тајната служба, велејќи дека ќе го убие Бајден. – Ќе ве убијам сите затоа што сум способен.

Ќе дојдам да го убијам претседателот. Ќе ја убијам Тајната служба затоа што ја поседувам планетата. Претходно беше уапсен за напад, семејно насилство и терористички закани и дела. Тој е обвинет и за правење нелегални повици кон 911. Судијата нареди Ривс да остане во притвор за време на рочиштето во четвртокот. Доколку биде осуден за закана кон претседателот, му се заканува затвор од пет години и парична казна од 250.000 американски долари.