Руската обединета авијација и Мубадала, инвестициски фонд на Обединетите Арапски Емирати, ќе вклучат заедничко вложување за развој и производство на суперсоничен авион за деловни патници. Идејното решение за новиот авион би можело да биде објавено на крајот на оваа година, смета рускиот министер за индустрија и трговија Денис Мантуров, кој истакна дека досега не било разговарано за прашањето за учество во поделбата на капиталот.

Авионот се очекува да биде во две верзии, едната со конфигурација до осум, а другата до 30 места. „Засега, ние сме оптимисти во врска со временската рамка за почеток на проектот до крајот на 2021 година, но можеби и почетокот на 2022 година“, изјави министерот пред новинарите за време на неговата посета на ОАЕ. „Главно се поставени клучните параметри: брзината ќе биде од 1,5 до 1,8 Мах, имајќи предвид дека времето на летот на 1,8 Мах е ограничено на четири часа“, рече Мантуров. Суперсоничните брзини се движат од 1 до 5 Мах.

За споредба, Airbus A350 – авион со долг дострел, со долг дострел развиен од европскиот мултинационален авијациски гигант Airbus – може да достигне максимална брзина од 0,89 Mach или 945 km / h на надморска височина од околу 12 000 метри. Проектот за прв пат беше објавен во 2019 година. Во тоа време, Мантуров рече дека првичните инвестиции може да изнесуваат 100 милиони долари. Претседателот на Обединетата авијациска корпорација, Јури Слиусар, истакна дека леталото ќе се ориентира кон глобалните пазари – особено во Југоисточна Азија и Блискиот исток.