ОАЕ денеска во Етиопија испратија хуманитарен авион кој содржи 46 метрички тони храна и медицински материјали за поддршка на хуманитарната состојба во регионот Тиграј. Мохамед Салем Ал Рашеди, амбасадор на ОАЕ во Етиопија, изјави: „ОАЕ имаат силни односи со Етиопија и оваа помош е дел од директивите на мудро раководство на ОАЕ за обезбедување хуманитарна и развојна помош на братски и пријателски народи“. „ОАЕ работат на поддршка на хуманитарната и развојната ситуација во етиопискиот регион Тиграј, кој страда од влијанието на војната и ширењето на КОВИД-19“, додаде тој.

الإمارات ترسل طائرة مساعدات إنسانية إلى إثيوبيا

Покрај тоа, Ал Рашеди ја истакна посветеноста на ОАЕ на хуманитарен пристап кој проширува итно олеснување на земјите во неволја и поддршката на раководството на ОАЕ на народот во Етиопија и другите народи во светот за надминување на хуманитарните кризи. ОАЕ ветија 18,3 милиони AED (5 милиони УСД) за поддршка на раселените лица на етиописко-суданската граница во соработка со Светската програма за храна и други меѓународни организации. Понатаму, таа испрати шест авиони што превезуваа скоро 300 метрички тони помошни материјали преку Меѓународниот хуманитарен град во Дубаи и неговите меѓународни партнери. ОАЕ и обезбедија на Етиопија 18,5 метрички тони медицински материјали како дел од глобалниот одговор на пандемијата КОВИД-19 и ги поддржаа напорите на СЗО во Етиопија да испорача 15 метрички тони медицинска помош. ОАЕ исто така придонесе за напорите на СПП со транспорт на теренска болница за лекување на пациенти со КОВИД-19 од Норвешка во Етиопија.

الإمارات ترسل طائرة مساعدات إنسانية إلى إثيوبيا

الإمارات ترسل طائرة مساعدات إنسانية إلى إثيوبياالإمارات ترسل طائرة مساعدات إنسانية إلى إثيوبياالإمارات ترسل طائرة مساعدات إنسانية إلى إثيوبيا

 

WAM / Раша Абубејкер