Шефот за вакцини при Европската агенција за лекови (ЕМА) вчера изјави дека телото наскоро може официјално да ја потврди врската помеѓу Ваксеврија/Vaxzevrijа, другото име за вакцината на АстраЗенека против Ковид-19, и случаи на фатална церебрална венска тромбоза. „Според мое мислење, сега можеме да кажеме дека е јасно дека постои врска помеѓу оваа вакцина и случаите на потенцијално смртоносно згрутчување на крвта што се јавуваат во мозокот“, изјави Марко Кавалери за италијанскиот весник „Ил Месаџеро“.

Тој исто така изјави дека истрагата на агенцијата не утврдила точен механизам што предизвикува тромбоза. Ако има проблем со векторот, Ваксеврија користи резус аденовирус на шимпанзо за испорака на протеини од САРС-КоВ-2 коронавирус за да му овозможи на имунолошкиот систем да го надмине вирусот, здравствените работници можеби ќе треба да ја прегледаат ефикасноста и веродостојноста на другите вакцини користејќи го истиот техника поврзана со аденовирус. 

Комитетот за проценка на безбедноста на вакцините на ЕМА, ПРАК, оваа недела одржува конференција. Ажурираните упатства за употреба на Vaxzevria, потврдувајќи ја врската, може да дојдат од Комитетот за неколку часа, сугерираше официјалното лице. Некои земји на ЕУ ја ограничија употребата на оваа вакцина кај луѓе постари од 60 години, бидејќи несаканите ефекти од згрутчување на крвта најмногу се забележуваат кај помлади лица. Велика Британија, која многу се потпира на вакцината развиена во Оксфорд за да го имунизира своето население, наводно размислува за слични ограничувања за оние под 30 години. Минатиот месец, AstraZeneca сакаше да ја увери јавноста дека нивната вакцина е безбедна за употреба и дека оваа наводна безбедност е поддржана од здравствената заедница и резултатите од истражувањето. Покрај тоа, компанијата се обиде да ја увери јавноста дека прегледот на податоците за вакцинација во ЕУ не најде докази и поврзаност помеѓу зголемениот ризик од згрутчување на крвта и вакцината АстраЗенека. Веста штотуку пристигна. Несаканиот ефект беше потврден, така што уште една „теорија на заговор“ стана вистинита.