Лидерот на самопрогласената Народна Република Донецк (DNR), Денис Пушилин (Denis Pushilin), изјави дека, доколку Киев (Kiev) тргне во офанзива, ДНР (DNR) нема да застане на постојните граници на републиката.

„Постои желба да се ослободат териториите (Донбас, кои се под контрола на Киев), Русите кои сега се наоѓаат во неспоредливи услови … Но, војната е страшна … ќе сториме се што можеме за да не започнеме голема војна, но ако Украина го направи тој чекор, никој не знае каде ќе застанеме“, рече Пушилин (Pushilin).

Подоцна, портпаролот на делегацијата на ДНР (DNR) на преговорите за решавање на конфликтот во Донбас (Donbas), Владислав Московски (Vladislav Moskovski), потврди дека вонредна видео конференција на контакт групата за Донбас, предложена од Киев, ќе се одржи денес.

„Решението за сегашната криза може да се рефлектира само во конкретни активности насочени кон неутрализирање на опасноста од натамошна ескалација на конфликтот од страна на Украина (Ukraine), кои ги исполнуваат своите обврски во согласност со сите договори од Минск (Minsk). Се надеваме дека ќе постигнеме конкретни и јасни решенија за моменталната состојба“, посочи Московски (Moskovski).

Претходно Пушилин (Pushilin) објави дека ситуацијата на контактната линија во Донбас, е сеуште крајно немирна и дека станува сè полошо. Тој исто така укажа на акумулацијата на опрема и персонал на украинските сили во близина на контактната линија во Донбас (Donbas).

Шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров (Sergey Lavrov) оцени дека разочарувачката е реакцијата на Соединетите Американски Држави (United States) и Западот (West на однесувањето на Киев (Kiev) во Донбас (Donbas). Тој го обвини Киев за кршење на сите договори за Донбас (Donbas).

Да потсетиме, состојбата во Донбас (Donbas) се влоши на крајот на февруари. Во регионот има размена на оган практично секој ден, вклучително и со употреба на минофрлачи и фрлачи на гранати. Партиите меѓусебно се обвинуваат дека ја влошуваат ситуацијата.


„Sputnik“

„Dubai-Portal“