ОАЕ денес испрати авион со 51 метрички тони товар на брза помош и храна со резерви до Демократска Република Конго, за да го олесни хуманитарното влијание врз погодените (450.000 раселени лица, особено жени и деца) од ерупцијата на вулканот планина Ниирагонго кај Гома, пишува „WAM“, пренесува „Dubai-Portal“.

Хаза Мухамнед ал Кахтани, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Руанда и нерезидентен амбасадор во Демократска Република Конго, рече дека испораката на помошта е обезбедена како дел од поддршката за ублажување на хуманитарните влијанија и штетите предизвикани од ерупцијата, особено во светлината на здравствените, социјалните и економските предизвици добиени поради ковид-19.

UAE sends 51 tonnes of urgent aid to Congo | Government – Gulf News

Тој исто така ја изрази солидарноста на ОАЕ со Феликс Антоан Чисекеди Чиломб, претседателот на Демократска Република Конго и владата и народот на пријателската Демократска Република Конго.

Амбасадорот Ал Кахтани истакна дека Демократска Република Конго е една од првите земји што добија помош од ОАЕ против ковид-19, бидејќи ОАЕ во мај 2020 година испрати авион со 6,4 метрички тони медицински работи за да им помогне на повеќе од 7.000 здравствените работници го содржат вирусот.

ОАЕ и пружи помош на Демократска Република Конго во развој и хуманитарен сектор, вклучувајќи образование, здравство за време на хуманитарни итни случаи, социјални услуги и основни залихи на вода за пиење.


„WAM“

„Dubai-Portal“