Делегација на Фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахајан, во соработка со Амбасадата на ОАЕ во Бејрут, обезбеди ваучери за 35.600 семејства во Северен Либан, како дел од бесконечните напори на ОАЕ за поддршка на пријателските земји. Официјален претставник на фондацијата изјави дека хуманитарната иницијатива е покрената според директивите на раководството на ОАЕ, за да му се помогне на либанскиот народ да ги надмине своите тешки економски услови.

Тој додаде дека по консултациите со Амбасадата на ОАЕ во Бејрут, фондацијата одлучи да обезбеди ваучери наместо пакети со храна, за да им овозможи на корисниците да ги изберат своите снабдени резерви на храна. Фахад Ал Кааби, вршител на должноста вршител на должноста во Амбасадата на ОАЕ во Либан, рече дека помошта е дел од хуманитарната улога на ОАЕ и напорите на фондацијата да застане со пријателите ширум светот.

الامارات تقدم مساعدات لأكثر من 35 ألف أسرة في شمال لبنان

Тој посочи дека едномесечната кампања започна минатата недела во Триполи и ќе опфати други северни градови, дистрибуирајќи скоро 35.600 ваучери на 178.000 корисници кои се наоѓаат на списоците обезбедени од Либанската организација за помош на Дар-ал-Фатва. Корисниците им се заблагодарија на владата и народот на ОАЕ, како и на фондацијата, за ваквиот внимателен хуманитарен гест.

ВАМ / Есраа Исмаил / Амџад Салех