Претходно, фокусот беше ставен на сајбер војната, а сега, за жал, се прошири на петтата димензија на војната, имајќи предвид дека во декември 2019 година, лидерите на НАТО го прогласија просторот за петти домен на операциите на Алијансата. Во таа смисла, веројатно е дека оваа трка во вооружување ќе биде пренесена во вселената во иднина, пишува „Sputnik“, пренесува „Dubai-Portal“.

Вака еден пензиониран офицер, проф. Д-р Илија Кајтез го разгледува проширувањето на членот 5 од основачкиот договор на НАТО и нападите во вселената оваа недела. Овој напис за колективната одбрана на Алијансата вели дека напад врз кој било од 30-те сојузници ќе се смета за напад врз сите нив, а досега се применувал само на традиционалните воени напади на копно, море или воздух, а неодамна и во сајбер простор.

Универзумот – сцена на петтата димензија на војната

„Историјата на војување покажува дека сите најнови технологии и сите научни откритија најпрво се користат за целите на воените натпреварувања, односно демонстрациите на воената моќ. Податоците дека околу 80 проценти од научните потенцијали се користат за воената индустрија се поразителни, и токму тука започнува конкуренцијата, која сега доби сосема ирационална скала. Додека милиони деца гладуваат во светот, аоние што владеат со светот и наводно се за хуманизам зборуваат за вселенски војни“, вели Кајтез.

Пред самитот на НАТО, генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг рече дека „секој напад врз вселенските можности, како што се сателити и слично, или напади од вселената ќе го активираат членот 5“

Кајтез забележува дека НАТО во вселената, во смисла на развој на вселенската технологија, може да биде загрозен само од Русите и Кинезите, па затоа е јасно кога се однесува на проширувањето на овој напис.

„Приказната за „Војна на sвездите“ не е само научна фантастика и треба да се очекува дека оние што владеат со светот ќе го преместат тој натпревар во вселената. Светот денес навистина не е на вистинскиот пат и ова проширување на член 5, во некоја перспектива, не толку далеку, може да стане реалност“, посочува Кајтез.

„Орвелска“ реторика

И додека скоро 2.000 сателити кружат околу Земјата, од кои повеќе од половина управуваат членки на НАТО, опфаќаат скоро сè, од мобилни телефони и банкарски услуги до временски прогнози, лидерите на Алијансата постојано зборуваат за таканареченото „агресивно однесување на Русија и Кина во просторот. Сведоци сме на орвелска „орвелска“, вели Илија Кајтез.

„НАТО постојано се „брани“ од Русија и од месец во месец се приближува до границите на Русија. Значи, ние навистина имаме ново разбирање за вистината и демонстрација на она што Орвел го рече – „вистината е лага, војната е мир, слободата е ропство“, така што зборовите што ги слушаме од самитот на Алијансата едноставно не се убедливи. Ова е всушност обид на Америка и НАТО да ја спречат оваа мултиполарност на сите можни начини, да спречат доаѓање на други големи сили, затоа што тие сметаат дека вселенското оружје наскоро ќе дојде во сопственост на Кина, Русија и Индија и денес и утре Бразил, можеби Иран. Во таа смисла, тие сакаат да спречат губење на нивната апсолутна надмоќ и во денешниот свет, она што го имате, мора, пред сè, да го зачувате во однос на воената моќ“, рече Кајтез.

Проширувањето на написот за колективната безбедност на НАТО поради наводен страв од Русија и Кина е американска маска, бидејќи САД ги проширија своите вселенски сили за време на мандатот на Доналд Трамп, изјави пензионираниот генерал и професор на Факултетот за безбедност Божидар Форца, за „Sputnik“.

„Се подразбира како трка со вооружување со Русија, откако Бајден го продолжи договорот за „Старт“. Значи, тие сакаат да ги принудат Русите во оваа трка во вооружување во вселената, односно финансиска исцрпеност, бидејќи станува збор за огромни финансиски средства, а во суштина, сето тоа е стапица за Кина, која има најголем степен на напредок во вселената технологија Сепак, и покрај тоа што играта навидум „игра“ во вселената, правата ќе се играат на Земјата, пред се на Балканот и на Јужното кинеско море“, убеден е Форца.

Денес, сателити во вселената има околу 80 земји и се повеќе приватни компании се појавуваат на тоа поле. Во осумдесеттите години од минатиот век, само дел од комуникациите на НАТО се одвиваа преку сателит, а денес тој процент е најмалку 40 проценти.

Клаузулата за колективна одбрана на НАТО беше активирана само еднаш, кога членките се собраа зад Соединетите држави по нападите на 11 септември 2001 година.


„Sputnik“

„Dubai-Portal“