Давајќи се од себе за да го оправда воениот буџет на претседателот Бајден од 750 милијарди долари, генералот Марк Мили, претседател на Здружениот штаб, изјави пред Конгресот дека кинеската војска ги гради своите воени способности „со многу сериозно и одржливо темпо“, пишува Џејкоб Г. Хорнбергер

Па, се разбира дека е. Како инаку, Основањето на националната безбедност на САД би ги оправдало своите растечки буџети? Само сум изненаден што Милеј не ја спомна Русија во истиот здив, како и Северна Кореја, Куба, Талибанците, Венецуела, Иран и сите други помалку официјални непријатели, можеби дури и комунистички Виетнам.

Кина и Русија беа двајца официјални непријатели – или „ривали“, „противници“, „непријатели“ – за време на Студената војна, кои Пентагон, ЦИА и НСА ги чуваа во висок памук. Во тоа време, и двете земји, наводно, биле дел од меѓународен комунистички заговор што наводно бил со седиште во Москва. Ако зголемените количини на американскиот даночен обврзник не беа префрлени во касата на американскиот институт за национална безбедност, се тврди, Америка на крајот ќе падне во тој меѓународен комунистички заговор.

Всушност, токму оваа претпоставена закана за „безбожен комунизам“ што навлезе од Москва, беше оправданоста за претворање на сојузната влада во држава на национална безбедност. Повеќе од 150 години, федералната влада дејствуваше како република со ограничена влада со ограничени овластувања. По Втората светска војна, таа беше претворена во национална безбедносна држава за да се води студена војна против Кина, Русија и остатокот од Советскиот сојуз, другите комунистички земји и комунизмот воопшто. Во тоа време, американскиот естаблишмент за национална безбедност се здоби со семоќни овластувања, вклучително и моќта на атентат.

Како што истакнавме на неодамнешната онлајн конференција „Државата за национална безбедност и атентатот врз Кенеди“, до летото 1963 година, претседателот Кенеди направи чекор напред и призна дека ова поттикнување на Студената војна да се плаши не е ништо друго освен рекет. За време на неговиот говор за мир на Американскиот универзитет, тој ја фрли нараквицата со која се прогласи крај на Студената војна и намерата САД да постојат во мирна хармонија со комунистичкиот свет.

Тоа ја запечати судбината на Џон Кенеди. Ниту еден претседател, откако Кенеди не се осмели да го стори тоа.

Откако Кенеди беше отстранет од функцијата, Американците победија во војната во Виетнам и уште 25 години се повеќе пари, влијание и моќ за националната безбедност,

Повеќето од нив секогаш претпоставуваа дека рекетот од Студената војна ќе продолжи засекогаш. На шок од американскиот естаблишмент за национална безбедност, Советскиот Сојуз еднострано повика на повлекување во 1989 година. Кина, се разбира, беше сè уште во близина, исто како и Северна Кореја и Куба. Но, Пентагон и ЦИА знаеја дека без Советскиот Сојуз, нивниот рекет од Студената војна веќе нема да биде доволно моќен за да ги оправда постојано зголемените буџети.

Потоа заминаа на Блискиот исток и започнаа да убиваат, уништуваат и понижуваат луѓе, знаејќи дека ова речиси сигурно ќе донесе терористичко „враќање“ или одмазда. И сигурно, тоа е: Светскиот трговски центар во 1993 година, УСС Кол и Амбасадата на САД во Источна Африка. Но, никој од нив не беше доволно голем за да стане огромен нов официјален непријател што ќе го замени Советскиот Сојуз и безбожниот комунизам.

Но, потоа се случија нападите од 11.09., Кои го заменија комунизмот – „тероризам“ – со нов официјален непријател. Пентагон, ЦИА и НСА повторно се во висок памук со растечки годишни буџети за водење на нивната „глобална војна против тероризмот“.

Терористичките напади на 11 септември потоа беа искористени како изговор за инвазија во Авганистан и Ирак, каде американските сили вршеа масовни смртни случаи и уништувања многу години, што гарантираше поголем гнев и бес, што обезбедуваше бесконечно снабдување со нови терористи.

Така Пентагон и ЦИА пронајдоа уште еден официјален непријател, кој веројатно ќе трае со децении, можеби дури и подолго од Советскиот сојуз и безбожниот комунизам.

Но, по 20 години интервенционизам во Авганистан и на Блискиот исток, американските сили сега се повлекоа, што значи дека на сите пламени стравувања за тоа како доаѓаат терористите за нас ќе им недостасува влијанието што го имаше врз Американците во годините по нападите на 11.09.

Што да се прави сега? Одговорот е очигледен: Сега е време да се вратиме во Кина и Русија како стари и нови американски официјални непријатели. Се разбира, заканата од меѓународен заговор вклучен безбожен комунизам, кој наводно потекнува од Москва, нема да биде достапен, но тој се надева дека Американците сепак ќе се плашат подеднакво, така што нема да ги загрози растечките количини на даночни обврзници, кои одат во военото разузнавање каса.

Постои само едно решение за овој грозоморен, смртоносен, деструктивен и корумпиран рекет: демонтирање, не реформирање на државниот апарат за национална безбедност и враќање на владиниот систем на САД, во република со ограничена влада. Тоа е начинот да ја водиме Америка кон мир, просперитет и хармонија со луѓето во светот, вели Хорнбергер.


Jacob G. Hornberger

Dubai-Portal

Џејкоб Г. Хорнбергер е основач и претседател на Фондацијата „The Future of Freedom Foundation“. Роден е и израснат во Ларедо, Тексас. Се стекнал со диплома по економија од Воениот институт во Вирџинија и дипломирал право на Универзитетот во Тексас. Има работено како судечки адвокат дванаесет години судски адвокат, како и асистент професор на Универзитетот во Далас, каде предавал право и економија. Во 1987 година, Хорнбергер ја напуштил правната пракса и станал директор на програми во Фондацијата за економско образование.