Претставничкиот дом на американскиот Конгрес го поддржа укинувањето на законот за употреба на воена сила од 2002 година, со кој беше одобрен нападот врз Ирак.

Гласањето од 268-161, имаше широка двопартиска поддршка во Домот, но обидот за одземање на овластувањата се соочува со неизвесен пат во Сенатот.

Лидерот на демократското мнозинство, Чак Шумер, ја сигнализираше својата подготвеност да ја изгласа резолуцијата на гласање подоцна оваа година, велејќи дека воените сили одобрени во 2002 година веќе немаат свој статус.

„Војната во Ирак е завршена речиси една деценија“, напиша тој, на „Twitter“ во средата, истакнувајќи дека Комитетот за надворешни работи на Сенатот ќе започне со разгледување следната недела. Овој Сенат ќе гласа за негово укинување.“

Конгресменката Барбара Ли, главната покровителка на резолуцијата, рече дека со гласање „конечно сме на чекор до завршување на војните засекогаш“.

Конгресот има уставно овластување да објавува војна, а не претседателите на САД, а претседателот Џо Бајден е првиот претседател кој поддржува укинување на Овластувањето за употреба на воена сила (АУМФ) од 2002 година.

Се поставуваат прашања во врска со тоа, дали Конгресот и ‘доделил премногу воени овластувања на Белата куќа по терористичките напади на 11 септември 2001 година, особено затоа што овластувањата донесени по трагедијата биле користени далеку над она што многумина го сметаа за нивниот првичен обем.


„MEMO“

„Dubai-Portal“