Големиот имам на Ал-Ажар, д-р Ахмед ел-Тајеб, го повика светот да ја преземе својата одговорност, нагласувајќи ја важноста на дејствувањето и стоењето заедно покрај Египет и Судан, во нивните напори да ги зачуваат своите права на водите на Нил, пишува „MEMO“, пренесува „Dubai-Portal“.

Во силно формулирана изјава, Ел-Тајеб побара меѓународната заедница „да се спротивстави на тврдењата дадени од некои страни за сопственост на Нил и за монополизирање на речните ресурси на начин што им штети на животите на народите од двете земји [Египет и Судан].”

Во изјавата стои дека сопственоста на природните ресурси неопходни за одржување на животот на луѓето, како реките, е комунална и не може да се користи исклучиво од индивидуа или држава.

„Монополизирањето и ограничувањето или ограничувањето на пристапот на другите до водните ресурси претставува кражба на едно од правата загарантирани на луѓето од Семоќниот Аллах. Кој ќе ги прекрши правилата на креаторот во овој поглед, ќе се смета за неправеден и агресор, а локалните, регионалните и меѓународните власти мораат да преземат одговорност за ситуацијата и да ги заштитат правата на луѓето од овој престап и корупција“, рече тој.

Тој предупреди на, како што ги нарече, погубните последици од она што се случува, велејќи: „Ако се отвори оваа врата, тоа ќе има катастрофални последици врз светскиот мир, бидејќи некои реки течат низ повеќе од пет земји. Може ли некој да замисли дали ќе биде исклучиво преземени од една земја?!“

Етиопија гради брана во висина од 5 милијарди долари близу границата со Судан, според која ќе и се обезбеди на земјата многу потребна електрична енергија и економска обнова. Египет верува дека ќе го ограничи пристапот до водите на Нил.

Египет е скоро целосно зависен од водата од Нил, примајќи околу 55,5 милиони кубни метри годишно од реката, и верува дека полнењето на браната ќе влијае на водата што му е потребна за пиење, земјоделство и електрична енергија.

Каиро сака Етиопија да гарантира дека Египет ќе добие 40 милијарди кубни метри или повеќе вода од Нил. Министерот за наводнување во Етиопија, Селеши Бекеле, рече дека „Египет се откажал од ова барање, но Египет инсистира дека тоа не го сторил и издаде изјава за тоа.“

Министерството за надворешни работи на Етиопија нагласи дека „второто полнење на резервоарот за ренесансна брана ќе се случи точно за време на претстојната дождовна сезона во јули.“


„MEMO“

„Dubai-Portal“