Германскиот претседател, Франк-Валтер Штајнмаер, изјави дека војната на нацистичка Германија против СССР, е крвава варварство, пишува „Sputnik“, пренесува „Dubai-Portal“.

„Од првиот ден иницијатор на германската кампања беше омразата: антисемитизам и антиболшевизам, расно лудило против словенските и азиските народи на Советскиот Сојуз. Оние кои се бореа во таа војна беа убиени на различни начини, со невидена суровост и грубост. Оние кои беа одговорни за него, кои во својата националистичка лудост дури се осврнуваа на германската култура и цивилизација, до Гете и Шилер, Бах и Бетовен, ја осквернавија целата цивилизација, сите принципи на човештвото и законот. Војната на Германија против Советскиот Сојуз беше крвава варварство“, истакна Штајнмаер.

Како што рече, никој не е убиен во Втората светска војна повеќе од народите на поранешниот Советски сојуз.

„Сепак, тие милиони не се толку длабоко врежани во нашата колективна меморија, колку што бараат нивните страдања и одговорност“, рече претседателот на Германија на отворањето на изложбата „Скалата на злосторството“. Советски воени заробеници во Втората светска војна“, во Берлин.

Церемонијата се одржува во Германско-рускиот музеј, „Берлин-Карлшорст“, а изложбата ќе биде централниот официјален настан во Германија, по повод 80-годишнината од почетокот на нападот на нацистичка Германија врз СССР.


„Sputnik“

„Dubai-Portal“.