Во рамките на нашата посета на Република Словенија, а имајќи го во предвид нашиот информативен дел од циклусот на информативни емисии, овој пат Ви преставуваме дел од историјата и традицијата на малото гратче Тржич, и сето тоа ви го пренесуваме преку Тржишкиот музеј.

Најбогата колекција чевли во Словенија

Изложбата Тржички Шуштарци (чевлари) во музејот Трчиќ претставува најбогата чевларска колекција во Словенија – како во однос на бројот на предмети и содржини презентирани на изложбата, така и во однос на традицијата на чевларство што ја обележа оваа област. Изложбата Тржичка Шуштарија се базира на над 500 избрани предмети кои раскажуваат за минатото дело и животот на чевларците. Покрај нив, разни амбиенти се претставени со аудиовизуелни материјали кои ги надополнуваат изложбените простори, како и интерактивни катчиња за деца и возрасни.

Ски музеј Новоформираниот словенечки ски музеј претставува важни содржини од богатата историја на скијањето Трчиќ и Словенија. Постојаната изложба ја прикажува историјата на скијањето од првите сведоштва во праисторијата, првите записи на Јанез Вајкард Валвасор за скијањето Блок од 1689 година и развојот на скијањето до денес. Посебно место на изложбата заземаат скијачи од Трчиќ, кои за прв пат се натпреваруваа на Зимските олимписки игри во 1948 година, и ги претставува најгласните резултати на Јоже Елибар, Бојан Крижај, Андреј Јерман и Шан Кошир. Дел од изложбата е посветен на големите имиња на словенечкото алпско скијање, кои постигнале најголем успех на Олимписките игри, Светските првенства и победниците на Светските првенства. Кожа од сите бои Постојаната изложба за историјата на занаетчиството на кожа Трчиќ ги покажува традицијата и животот на работниците од кожа Трчиќ, процесот на солариум и употребата на кожа во минатото и денес. Децата ги запознаваат особеностите на кожната традиција на пријатен и интерактивен начин во аголот на Јеленжек Јака.

Луксуз на занаети Трчиќ беше издигнат на пазарот во 1492 година, со што се здоби со право на неделни саеми. На изложбата симболично се претставени ковачи, кројачи, кочии и месари. Моќта може да се тестира на наковална во ковач, да се врти тркалото на среќата, да се фотографираат во антички фустан Репутацијата на пазарот цреши чорапи Трчиќ беше најсилниот центар за чорапи во Словенија. Високи волнени чорапи ги правеле мажи, жени и деца. Повеќето од нив беа обоени во сина боја – во боја на цреша. Може да ја испробате својата рака да плетете бесконечен чорап и да погодите како се викаа индивидуалните обрасци. Ленот е лен, тој работи со него од година и ден Луѓето сееја лен, откачија конци од него и плетеа крпа. Ткаенини направени од волна и свила, од целулоза и синтетички добиени влакна. Може да видите различни влакна, конци и ткаенини, да ги држите, да ткаете тепих… На видеото можете да го видите процесот на обработка на лен, да научите за интересни работи покрај звучната ограда.

Магијата на синото печатење

Синото печатење е посебен начин за рачно печатење на обрасци на ткаенини во боја на индиго. Може да гледате филм што го прикажува стариот начин на печатење на стоки, да го декорирате вашиот календар со модели на сино печатење Трчиќ, да запознаете како се облекувале во Долина над Трчишем… Детско катче Децата можат да ја испробаат својата рака во разни активности поврзани со наследството на пазарот. Има змеј што ползи околу Кожута, ковач, столар и чевлар што си ја извршува својата работа, табани чекаат да внесете клинци во нив