ОАЕ, преку својата хуманитарна рака, Црвената полумесечина Емирати (РКЕ), испрати 960 тони итни медицински и прехранбени производи за да ги ублажат хуманитарните последици за околу 20 000 семејства во Појасот Газа.

Спроведувајќи ги директивите на раководството на Емиратите, ОАЕ испратија 33 пратки преку граничниот премин Рафах, како дел од хуманитарните и хуманитарни програми за братскиот палестински народ. Помошта стигна во време кога голем дел од населението страда од тешки хуманитарни услови и недостаток на неопходни потреби од храна, лекови, облека и основни градежни материјали.

الإمارات ترسل 960 طنا من المواد الغذائية والطبية العاجلة لقطاع غزة

Обединетите Арапски Емирати секогаш се обидуваа да ја обезбедат целата можна поддршка за да го подобрат хуманитарниот одговор за да им помогнат на Палестинците во такви околности што бараат од сите да покажат солидарност кон надминување на нивните груби влијанија врз општествата, особено жените и децата. ОАЕ внимателно го следи развојот на хуманитарната состојба во појасот Газа.

Минатиот јануари беа испратени 808 тони итни материјали за помош преку 29 камиони кои влегоа и преку граничниот премин Рафах, со вредност од 9 милиони AED, за да издржат 10.000 семејства и да ги обезбедат основните потреби на Палестинците, за да ги подобрат нивните животни услови.

WAM / Хазем Хусеин / Тарик алфахам