Меѓународниот терминал 1 и големата сала Д на аеродромот во Дубаи ќе бидат повторно отворени од денес, откако летовите од тој терминал беа прекинати на 25 март 2020 година поради контролата на ширењето на КОВИД-19.

Шеикот Ахмед бин Саид Ал Мактум, директор на аеродромот во Дубаи, го поздрави повторното отворање на терминалот 1, нарекувајќи го клучен чекор во согласност со растот на побарувачката за патувања што се очекува во наредните месеци. „Секторот за авијација во Дубаи ја предводеше глобалната кампања за обновување на виталните меѓународни воздушни услуги со отворање патнички коридори без карантин меѓу ОАЕ и неколку земји во светот“, рече Ал Макту. Тој рече дека овој потег сигнализира верување дека изгледите за остатокот од годината се оптимистички и јасен показател за намерата на Дубаи да ја предводи авиоиндустријата за да се овозможи социјално и економско закрепнување на светот. – Ова повторно отворање е заедничка соработка на многу учесници вклучени во работата на најголемиот меѓународен аеродром во светот и среќни сме што можеме да го направиме овој важен чекор кон целосна реконструкција на аеродромите – рече шефот на аеродромот во Дубаи. Повторното отворање ќе значи постепено враќање на над 40 меѓународни превозници кои моментално работат на терминалите 2 и 3. Преселувањето е завршено до крајот на јуни. Салата Д во вредност од 1,2 милијарди долари е отворена во февруари 2016 година. Таа е поврзана со терминалот 1 со аеродромски воз, и двата објекти нудат услуга од светска класа за 18 милиони патници годишно. (Вијести.ба / ФЕНА)