Израелски истражувачи оваа недела укажаа на врската помеѓу вакцината Фајзер Ковид-19 и „ретка автоимуна болест“. Истражувачите, поврзани со одделот за хематологија на Медицинскиот центар Шамир, откриле зголемена инциденца на стекната тромботична пурпура (aTTP) во Израел во текот на еден месец и забележале дека случаи имало кај оние кои примале Фајзер до еден месец порано.

Истражувачката Дорит Бликштајн објасни за Канал 13 дека ТТП е „Од болест која е фатална во својата класична форма, до 90% од пациентите би умреле. Денес, повеќето пациенти се опоравуваат со помош на нови третмани, кои […] мора да се применат што е можно побрзо “. Таа рече дека истражувачите испитале можна врска со вакцината откако забележале зголемена концентрација на случаи со aTTP во Израел. Тие забележале 4 случаи во еден месец, додека обично 2-3 случаи годишно. „Во Израел има по два или три случаи годишно во секоја болница. Почнавме да примаме премногу случаи во март, па се прашувавме зошто. „Ние во основа го завршивме годишниот износ за еден месец, и тоа не е логично. Затоа, започнавме да прашуваме што е заедничко за сите пациенти. Излезе дека сите примиле вакцина против коронавирус која е прифатена и постои во Израел во рок од 5 до 28 дена “. „Затоа се сомневавме дека постои поврзаност, некаков вид на врска, помеѓу оваа супер ретка болест и вакцина.

Таа истакна дека повеќето пациенти со оваа болест биле млади и дека во нивната студија, возраста се движела помеѓу 28 и 45 години. Половина беа мажи, а половина жени. „Во секој случај, тоа привлекува внимание, бидејќи акумулацијата и концентрацијата не се совпаѓаа. Ова не е она што очекуваме да го видиме во нормална година. „Бликштајн додаде дека„ со помош на серолошки тестови “, истражувачите знаеле дека„ пациентите не се пациенти со коронавирус, туку пациенти кои примиле вакцина “. „Ова беше тревога за нас. Таа рекла дека мора да има црвено знаме за „здрави луѓе кои примиле вакцина и почнуваат да развиваат појави како што се склоност кон внатрешно крварење или, не дај Боже, главоболки, вртоглавица, губење на збор, притисок во градите или абдоминална болка“, во кои во случај да треба „веднаш да повикаат медицинска помош“. „Можеби не се работи за редовни феномени на вакцини, туку за израз на ретка болест. Бликштајн исто така истакна дека тоа не е случај само во Израел.

Во моментов има извештај за идентичен одговор на истата вакцина во Белгија и Италија “. Националната медицинска библиотека на САД го дефинира ТТП како „ретко нарушување што предизвикува формирање на згрутчување на крвта (тромб) во малите крвни садови во телото. Овие тромби можат да предизвикаат сериозни медицински проблеми ако ги блокираат крвните садови и го ограничуваат протокот на крв во органи како што се мозокот, бубрезите и срцето “. „Компликациите што произлегуваат од овие тромби можат да вклучуваат невролошки проблеми (како што се промени во личноста, главоболки, конфузија и нејасен говор), треска, абнормална функција на бубрезите, абдоминална болка и срцеви проблеми. Извештајот објавен од Министерството за здравство на почетокот на јуни заклучи дека стотици случаи на миокардитис (миокардитис) најверојатно биле предизвикани од вакцина за коронавирус, користена како дел од израелската кампања за масовна вакцинација. Огромното мнозинство на случаи е пријавено кај млади мажи и тинејџери. Поголемиот дел од случаите се пријавени кај мажи на возраст од 16 до 30 години, а најголем процент е забележан кај машки тинејџери на возраст од 16 до 19 години.

Деведесет проценти од сите случаи на миокардитис поврзани со вакцините биле пријавени кај мажи. И покрај сè, тие сакаат да ја вакцинираат помладата популација во нашата област. Се прашуваме кој ќе биде одговорен за последиците од вакцинирање на помлада популација која не е засегната од коронвирусот? Кој ќе им објасни на родителите што се случило во случај некој да се повреди? Сите овие се прашања на кои никој не дава одговори, но „експертите“ знаат дека вакцините се корисни и безопасни.

Извор:logicno