Калифорнија го забрани патувањето финансирано од државата во Арканзас, Флорида, Монтана, Северна Дакота и Западна Вирџинија, повикувајќи се на нивните закони кои „дискриминираат“ против ЛГБТК популацијата, со што вкупниот број на држави во САД под ембарго се зголемуваат на 17.

„Не грешете: се наоѓаме среде невиден бран на фанатизам и дискриминација во оваа земја – и државата Калифорнија нема да го поддржи тоа“, изјавил државниот обвинител на демократите Роб Бонт, најавувајќи ја забраната во понеделник. Бонт изјави дека пет држави вовеле или усвоиле закони што ја дискриминираат ЛГБТК заедницата, како што е спречување на трансродови жени и девојчиња да учествуваат во училишни спортови „во согласност со нивниот родов идентитет“.

„Пратениците во тие земји повеќе сакаат да ги демонизираат транс-младите отколку да се фокусираат на решавање на реални прашања како што се борба против насилството со оружје, пораз на оваа пандемија и обнова на нашата економија“, додаде АГ.

Калифорнија започна да им забранува на владините службеници да патуваат во забранети држави за обука или конференции во 2016 година. Дозволени се изземања за патувања потребни за спроведување на законот во Калифорнија или договори за почит потпишани пред да стапи на сила забраната. Пет држави се приклучија на десетина други кои Сакраменто досега ги стави на црната листа: Алабама, Канзас, Кентаки, Ајдахо, Ајова, Мисисипи, Северна Каролина, Оклахома, Јужна Каролина, Јужна Дакота, Тенеси и Тексас. Бонта не можел да им каже на новинарите колку државни агенции престанаа да испраќаат свои вработени во забранети земји или какво финансиско влијание може да има забраната надвор од чистата симболика.