Во поразителен извештај, експертите за човекови права го повикуваат меѓународниот кривичен обвинител да започне итна истрага.

Систематското убиство и тортура врз невооружени црнци од страна на полицијата е еднакво на злосторства против човештвото кои мора да бидат истражени и гонети. Ова се заклучоците до кои донеле водечки адвокати за човекови права од 11 земји, пишува британски „Гардијан“. Активисти за човекови права истражија и изготвија „разорувачки“ извештај за бруталноста на американските закони на 188 страници.

Според експертите, САД се одговорни за „долгата историја на кршење на меѓународното право, што во некои случаи го достигнува нивото на злосторства против човештвото“. Бранителите на човековите права го посочуваат она што тие го нарекуваат „полициски убиства“ и „тортура, малтретирање и други нехумани дела“ како систематски напад врз црната популација што спаѓа во дефиницијата на ваквите злосторства. Тие го повикуваат обвинителот на Меѓународниот кривичен суд (МКС) во Хаг веднаш да започне истрага и да ги изведе американските власти пред лицето на правдата. „Овој заклучок за злосторства против човештвото не беше направен случајно. Ние го вклучивме во извештајот очигледно самосвесен “, изјави Хина Џилани, една од 12-те панелисти кои истражуваа за„ Гардијан “.

„Ги испитавме сите факти и заклучивме дека постојат ситуации во Соединетите Држави за кои е потребна итна истрага на МКС“, рече Јилани. Меѓу другото, комисијата ги обвинува Соединетите држави за: кршење на меѓународните обврски за човекови права, како во однос на законите што ги регулираат полициските активности, така и во практиката на службениците за спроведување на законот, вклучително и запирање и расно мотивирани претреси; во толеранција на „алармантниот државен модел на несразмерна употреба на смртоносна сила“, кој вклучува не само огнено оружје, туку и црни шокатори; во примена на „култура на неказнивост“, во која полицијата ретко реагира, а убиствата што започнуваат се третираат како дела на „неколку црни овци“. Од 2005 година (за 15 години), агенциите за спроведување на законот убија околу 15.000 луѓе – околу 1.000 секоја година.

Во истиот период, само 104 полицајци беа обвинети за убиство со умисла или ненамерно во врска со овие инциденти, а само 35 од нив беа прогласени за виновни за злосторството. Комисијата упатува голем број барања до американската влада и Конгресот. Тие се залагаат за разоружување на локалните полициски сили и забрана на потерници кои им овозможуваат на полициските службеници да влегуваат во црни домови „без предупредување и честопати без причина“. Тие исто така сакаат да го укинат имунитетот со услов што ги држи американските службеници за спроведување на законот подалеку од граѓански тужби.

Но, можеби нивното најконтроверзно тврдење е повик до обвинителот на МКС да отвори истрага за злосторства против човештвото во САД. Ефективноста на ваквите тактики се чини сомнителна со оглед на тоа што американските власти одбија да го признаат Меѓународниот кривичен суд, истакнува Гардијан.

Извор:geopolitikanews