ОАЕ денеска испратија хуманитарен авион кој содржи 50 метрички тони помош во храна до Република Таџикистан, како дел од нејзините хуманитарни иницијативи за време на Светиот месец Рамазан.

الإمارات ترسل مساعدات غذائية إلى طاجيكستان

Амар Ал Бреики, вршител на должноста амбасада во Амбасадата на ОАЕ во Казахстан, изјави: „ОАЕ и Таџикистан имаат силни врски. Тие тесно соработуваа во многу области за да им служат и да развиваат заеднички интереси“. „Овие резерви на храна испратени од ОАЕ до нашите браќа во Таџикистан го одразуваат вистинскиот хуманитарен пристап и духот на солидарноста на ОАЕ, кој отсекогаш стоел покрај раководството и народот на другите земји и народи“, додаде тој. Во мај и октомври 2020 година, ОАЕ испратија два авиони за медицинска помош во Таџикистан со 22,5 метрички тони помош, поддржувајќи 22.500 медицински професионалци во процесот.

WAM / MOHD ААМИР