Босна и Херцеговина: Ова е приказна за враќањето кај Аллах (ٱللَّٰه‎ Allāh), на брат што го гледам во џамија и кого го познавам како смирен и повлечен. Тој секогаш седи настрана и кога некој разговара со него, тој секогаш се насмевнува. Не знаев дека доживеал толку многу болка во неговиот живот. Вечерва, додека седевме после акшам-намаз, еден постар човек ни го спомна тоа. Го прашав: „Каде е тој сега? Не сум го видел со денови“. „Ех, пријателе, тој не е роден муслиман“.

Роден е во Словенија (Slovenia), а мајка му е Словенка. Неговата мајка го запознала неговиот татко од Зеница (Zenica) кога била мала. Тие беа заедно и тој подоцна ја остави. Никогаш повеќе не чула за него. После тоа се роди тој. Кога пораснал, ја прашал мајка си за неговиот татко, но таа не сакала да му каже за тоа, но сепак, таа му кажала. Кога го дознал неговото име, го пронајдол на „Фејсбук“ („Facebook“).

Тој сакаше да го запознае својот татко, но бидејќи неговиот татко не живееше во Босна(Bosna), тоа не беше можно. Потоа го прашал својот татко дали има уште роднини во Босна, па му рекол дека имал и ги нашол на „Фејсбук“ („Facebook“), па отишол со автобус до Зеница (Zenica). Ова беше прв пат да замине на едно муслиманско место. Во Зеница (Zenica) дојде токму на за време на полден-намаз.

Езанот мелодично одекнуваше од минарињата. За него, тоа беше едно од најубавите чувства во животот. Никогаш порано не го чул езанот. Веднаш штом дојде во Зеница (Zenica), го пречекаа роднините на неговиот татко. Подоцна, кога се запознаа, седнаа и да разговараат, па му рекоа: ‘Време е да одиме во џамија да клањаме. Ако сакаш, можеш да дојдеш со нас. ’Како христијанин, тој никогаш немал никаква врска со исламот, ниту влегол во џамија, а камоли да клања намаз.

Тоа пристигнување во Босна (Bosna) со цел да се сретне со роднините на неговиот татко, кои никогаш не ги видел, беше себеб да го прифати исламот и да се покае кај Аллах. Звукот на езанот за намаз и посетата на џамијата, беа доволни за тој да рече: „Сакам да го прифатам исламот.“ Сега тој е муслиман, верник, клања, пости Рамазан и доаѓа џамијата


„072“

„Dubai-Portal“