Германската еколошка организација „Набу“ („Nabu“), поднесе тужба против дозволата издадена од Федерална морска и хидрографска агенција (BHS) за изградба на „Северен поток 2“ („Nortd Stream 2“).

„Тужбата се однесува на делот од гасоводот, кој сè уште не е завршен во ексклузивната економска зона на Германија (Germany)“, беше наведено во соопштението на прес-службата на организацијата.

На тој чекор претходеше постапката на изразување протести, која започна во 2018 година, а последен пат беше проширена во март 2021 година.

„ФМХА (BHS) го одби тој протест на 1 април годинава. Затоа, единствениот начин да се ограничи штетата на Балтичко Море (the Baltic Sea) е судска постапка. Работите на германскиот дел засега не се дозволени поради поднесената жалба“, наведува „Набу“ („Nabu“).

Германските екологисти сметаат дека „Северен поток 2“ („Nortd Stream 2“), директно го уништува живеалиштето на морското дно во област поголема од 16 фудбалски игралишта, а вкупната зона на влијание е над 10 пати поголема. Според специјалистите на организацијата, ваквото мешање во екосистемот „првенствено треба да се компензира со компензаторни мерки“.

„Покрај тоа, сè поактуелно станува прашањето дали воопшто ни треба тој гасовод“, беше наведено во соопштението.

Еколозите сметаат дека ова е застарена инфраструктура на необновлива енергија, што „ја загрозува енергетската транзиција“.

Претходно, германската еколошка организација, „Дојче Умвелтилфе“ („Deutsche Umwelthilfe“), објави дека се обратила до судот во Хамбург (Hamburg), со барање за поништување на одлуката на регулаторот кој претходно издал дозвола за изградба на „Северен поток 2“ („Nortd Stream 2“) во германските води.


„Sputnik“

„Dubai-Portal“