Повеќе од 600 мигранти, кои се обиделе да го преминат Средоземното море, ги загубија своите животи во 2021 година, според норвешкиот совет за бегалци (NRC) во понеделникот, пренесува „Анадолија“ („Anadolu“).

Дакс Роке, директор на (NRC) во Либија (Libya), во изјавата рече дека уште 11 мигранти се удавиле во неделата крај бреговите на Либија.

„Оваа трагедија и оние претходно, можеа целосно да бидат спречени, доколку Европа се засилише и дозволеше спасувачките мисии да ги донесат мигрантите и бегалците на безбедно, наместо да ја префрлаат одговорноста на другите“, рече тој.

Стотици мигранти беа пресретнати на море од страна на либиската крајбрежна стража во последната недела, вклучувајќи уште 95 мигранти во неделата, додаде тој.

Подвлекувајќи дека Либија (Libya) во моментов не е безбедно место, тој рече дека повеќе од половина милион мигранти, бегалци и баратели на азил се наоѓаат во Либија, многумина живеат во тешки услови.

„Мигрантите, бегалците и барателите на азил се меѓу најранливите луѓе во Либија (Libya) и се соочуваат со произволен притвор во нехумани услови, експлоатација, киднапирање, сексуално насилство,тортура, исчезнувања, изнуда, меѓу други злоупотреби“, рече тој.

Истакнувајќи дека стигнувањето до Европа (Europe) со безбедни и легални патишта е практично непостоечко, што ги тера мигрантите да ги ризикуваат своите животи, тој предупреди дека повеќе луѓе се очекува да го направат ова „опасно патување“.


„MEMO“

„Dubai-Portal“