Врховниот уставен суд на Сирија, во понеделникот избра две личности кои ќе се појават на гласачките ливчиња против претседателот Башар ал-Асад, на изборите на 26 мај, што Западот ги отфрла како фарса што ќе им наштети на дипломатските напори за ставање крај на граѓанската војна, пренесува Ројтерс (Reuters).

Од списокот со 51 потенцијален кандидат, судот одобри само тројца: Асад, поранешниот вицепремиер Абдалах Салум Абдалах (Abdallah Saloum Abdallah) и Махмуд Ахмед Мареи (Mahmoud Ahmed Marei), шеф на мала, официјално санкционирана опозициска партија.

Асад (Assad), кој ја презеде власта во 2000 година со смртта на неговиот 30-годишен татко, ја врати контролата над поголемиот дел од неговата земја по 10 години граѓанска војна во која загинаа стотици илјади Сиријци и избркано повеќе од половина од населението од нивните домови.

Дамаск (Damascus) ги смета изборите, кои би биле четврти седумгодишен мандат на Асад (Assad), како владејачки систем кој функционира нормално и покрај војната. Опозицијата и западните земји сметаат дека е фарса да се задржи Асад на власт на неодредено време и да започнат преговори за ставање крај на конфликтот.

Највисоки претставници на Обединетите нации, овој месец изјавија дека гласањето ќе ги исполни резолуциите на Советот за безбедност, кои повикуваат на политички процес за ставање крај на сирискиот конфликт, нов устав и слободни избори под надзор на Обединетите нации (United nations).

Во последните месеци, Асад (Assad) презеде мерки за ублажување на незадоволството во јавноста, разгорено од бесот за условите за живот и падот на валутата, вклучително и зголемување на државните плати, ограничување на шпекулантите на валутите и приближување на официјалниот курс на црниот пазар.

Противниците велат дека некои од новите мерки, како што се ефтините заеми, ги фаворизираат неговите политички и економски моќни сојузници, вклучително и припадниците на неговата малцинска секта Алавити (Alawite), во која доминираат државите.

Во неделата, Асад (Assad) издаде казни за амнестија за некои бегалци против камиони, валутни шпекуланти, шверцери и ситни криминалци, чии роднини се надеваат дека може да доведат до ослободување на некои граѓански активисти приведени во последните месеци.

„Шпекулации“ претставува чин на купување и продавање на девизи во услови на неизвесност со цел да се оствари огромна добивка. Често шпекулантите купуваат валута кога е слаба и ја продаваат кога е силна.


„MEMO“

„Dubai-Portal“