Ирска (Ireland) и нејзиниот парламент, го повикаа Израел (Israel) да ја испочитува својата обврска според меѓународното право, според Четвртата Женевска конвенција (Fourth Geneva Convention), во врска со односот на цивилите, објави Ал Ватан (Al Watan)

Ова се појави во писмото испратено од претседателот на ирскиот парламент Шон О Фергаил (Sean O Fearghail) и ирскиот министер за надворешни работи Симон Ковенеи (Simon Coveney), до претседателот на палестинскиот национален совет, Салим Занун (Salim Zanoun).

Ирските власти ја повторија позицијата на Ирска во врска со статус кво состојбата во Ерусалим според меѓународното право, наведувајќи дека израелските еврејски населби се нелегални, како и израелското иселување на палестинските семејства од Ерусалим.

Во своето писмо ирските власти истакнаа дека ваквите активности се сметаат за пречки за постигнување мир, нагласувајќи дека Израел (Israel) мора да ги запре своите активности и да го запре ширењето на населбите.

Ова писмо пристигна како одговор на писмото испратено од Занун во кое тој ја објасни најновата состојба во ерусалимскиот кварт Шеик Јара (Sheikh Jarrah), Батан Ал-Хава (Batan Al-Hawa), Силван (Silwan) и џамијата Ал-Акса (Al-Aqsa).

Ирски официјални лица, изјавија дека на состанокот на Советот за безбедност на Обединетите нации (United Nations Security Council), пред неколку дена го посочиле прашањето за иселување на палестинските семејства во Израел (Israel) од Шеик Јара (Sheikh Jarrah) и Силван (Silwan).

Ирските власти исто така изјави ја дека ситуацијата во Ерусалим (Jerusalem) е едно од прашањата за конечен статус, што треба да се реши со конечен мировен договор.


MEMO

Dubai-Portal