Мислите дека не спиете доволно? Теоретски, телото може да издржи одреден период без сон. Светскиот рекорд е 11 дена и 25 минути, но, тоа не значи дека е корисно. Покрај тоа, недостаток на сон е сериозен проблем. Дури и ако некој успее да остане буден со денови, тоа не е одлично за неговото ментално или физичко здравје.

На пример, во 1959 година, радио водителот Питер Трип (Peter Tripp) одлучи да ја емитува својата емисија 201 Час, со цел да собере пари за една добротворна организација. До третиот ден, тој започна да ги пцуе луѓето околу себе и да халуцинира. Иако се опорави по експериментот, членовите на неговото семејство рекоа дека тој никогаш повеќе не бил истиот.

На Интернет кружат разни приказни за луѓе кои тврдат дека воопшто не спијат или спијат само еден час или два во текот на ноќта. Советник за спиење др. Кристофер Винтер (Christopher Winter) вели дека тоа не е точно.

„Многу луѓе мислат дека не спијат, но вистината е дека спијат без да знаат дека го прават тоа“, изјави тој за „Men’s Health“.

Д-р Винтер (Winter) вели дека е физички невозможно да останете будни со денови, бидејќи вашиот мозок ќе ве присили да заспиете.

„Мојот запис беше 48 часа и дефинитивно тоа воопшто не е забавно“, вели тој.

Колку е можно да се издржи без сон, всушност е многу тешко да се каже. И Гинисовата книга на рекорди престана да ги документира ваквите обиди, во обид да ги спречи луѓето да си наштетат на нивното здравје.

Она што е сигурно е дека на возрасен човек му требаат седум до девет часа сон во текот на ноќта, и ако имате проблеми со несоница, користете некои методи и техники кои можат да ви помогнат полесно да заспиете.


„Nova“

„Dubai-Portal“