Со ефективноста на вакцината од само 60%, случајот „Ковид Пасош“ едноставно имплодира. СПР и некои други независни експертски групи многу рано предупредија дека „Ковид Пасошите“ – промовирани од Бил Гејтс и неговиот сојуз ID2020 – се осудени на пропаст (од медицинска перспектива), едноставно затоа што вакцините „Ковид“ не може да постигнат имунолошка стерилизација, спречуваат инфекција и инфективност ), особено не против новите верзии на коронавирусот.

Новите податоци од Израел сега потврдуваат дека ефективноста на вакцините против МРН инфекција, па дури и против благи симптоми предизвикани од индиската варијанта, веќе опадна на само 64%, додека ефективноста против тешка болест останува над 90%. Ефективноста на ДНК аденовекторните вакцини како што е AstraZeneca веројатно е веќе под 60% (против инфекции). Во особено извонреден случај, вакциниран Израелец ја фати индиската варијанта во Лондон, заразијќи друго вакцинирано лице во Израел, кое зарази друго вакцинирано лице, кое зарази околу 80 ученици на забава во средно училиште.

Neuspjeh ''Covid putovnica'' 1

Најверојатно, повеќето од овие преноси се случиле пред-симптоматски, т.е. без луѓето да знаат дека се заразени и заразни. Неисправност на пасошот „Ковид“ 1 Како што покажува мапата погоре, многу држави во САД веќе забранија „пасоши на Ковид“, иако на луѓето сè уште им се потребни за меѓународно патување. Во Велика Британија, ситуацијата останува донекаде неизвесна, додека ЕУ и неколку азиски земји остануваат решени да ги спроведат своите шеми за „пасоши за вакцини“. Израел постепено го подигна својот „зелен пас“ во јуни, но се зборува за негово „повторно активирање“. По маските, бравите и „апликациите за пребарување контакти“ (кои Гугл и Епл ги вметнаа во три милијарди мобилни телефони), „пасошите за вакцини“ се уште еден голем „неуспех“ во меѓународниот одговор на пандемијата на коронавирусите.

Наместо тоа, целта треба да биде да се постигне заштита од вакцинација од тешки болести во групата со висок ризик, да се избегнат жртвите на вакцини во групата со низок ризик и да се унапредат истражувањата и да се користат ефикасни и достапни опции за рано лекување.

Извор:Autor: Swiss Policy Research/logicno