Во вторникот (13-ти јули), авганистанското радикално Талибанско движење издаде официјално соопштение во врска со присуството на турските воени сили во Авганистан.

„Одлуката на турското раководство е непромислена, кршење на нашиот суверенитет и територијалниот интегритет и е спротивна на нашите национални интереси“, се вели во соопштението, повикувајќи ja Анкара да ја повлече својата одлука бидејќи им штети на двете земји. „Сметаме дека присуството на силите на која било земја под кој било изговор е окупација. Затоа, ќе се бориме против напаѓачите врз основа на фатвата од 1422 хиџретска  (2001 г.), според која војната е џихад во последните 20 години. ” Талибанците исто така соопштија дека ако Турција не ја поништи својата одлука, „одговорноста за сите последици ќе падне на оние што се мешаат во туѓи работи и донесуваат толку избрзани одлуки“.

Во точка 7, талибанците зборуваат за контактите што биле остварени со турската страна, при што на талибанците им било кажано дека нема да се донесуваат одлуки без нивна согласност. На крајот на краиштата, еве го целиот текст на официјалното соопштение на талибанците, што можете да го прочитате тука:

„13 Јули 2021 година: Изјава на исламскиот емират за продолжување на окупацијата од страна на турските сили во Авганистан.

Секој е свесен дека сите странски сили ќе се повлечат од нашата сакана татковина врз основа на Договорот од Доха, одлука одобрена од Обединетите нации и меѓународната заедница, а прифатена и поддржана од повеќето земји, вклучително и министерот за надворешни работи на Турција, кој присуствуваше на церемонијата на потпишување. Сега, кога турското раководство објави престој на силите и проширување на окупацијата на нашата земја по налог и во договор со Америка, вреди да се разгледаат следниве точки:

1 – Исламскиот емират на Авганистан и авганистанскиот народ одржуваат историски, културни и верски врски со муслиманскиот народ во Турција. Продолжувањето на окупацијата ќе предизвика чувство на незадоволство и непријателство кон турските власти во нашата земја и ќе ги наруши билатералните врски.

2 – Одлуката на турското раководство е непромислена, кршење на нашиот суверенитет и територијален интегритет и против нашите национални интереси. Исламскиот емират на Авганистан остро ја осудува оваа осудувачка одлука затоа што ќе создаде проблеми меѓу турската и авганистанската држава. И силно ги повикуваме турските официјални лица да ја повлечат својата одлука затоа што е штетна за обете земји.

3 – Со задржување на странските сили во нашата татковина од која било земја под кој било изговор сметаме дека е окупација, и со напаѓачите ќе се справиме врз основа на фатва од петстотини еминентни научници објавена во 1422 година по Хиџра (2001) година.

4 – Го повикуваме муслиманскиот турски народ и нивните остроумни политичари да го кренат својот глас против оваа одлука, бидејќи тоа не е од корист ниту за Турција ниту за Авганистан, туку само создава проблеми меѓу двата муслимански народи.

5 – Нашата политика останува извршување на добри и позитивни односи со сите земји засновани врз меѓусебно однесување. Ние ниту се мешаме во туѓи работи ниту им дозволуваме на другите да се мешаат во нашите сопствени работи.

6 – Ги потсетуваме турските официјални лица дека е подобро да се одржуваат позитивни и добри односи во светло на прифатените принципи, наместо да се донесуваат такви бескрупулозни одлуки, да се пружат рацете на соработка едни на други и да се донесат заедничко разбирање и ставови за заедничките предизвици и интереси.

7 – Ние веќе некое време сме во контакт со турските власти и одржавме неколку состаноци на кои тие нè уверија дека нема да донесат таква еднострана одлука без наше одобрување. Сегашната одлука што тие ја донесоа е кршење на тоа.

8 – Ако турските власти не ја преиспитаат својата одлука и да продолжат со окупацијата на нашата земја, исламскиот емират и авганистанската држава – во согласност со нивната верска, совесна и патриотска должност – ќе заземат став против нив како што направија против деценијата- долга професија, во тој случај да се стави одговорност за сите последици врз оние кои се мешаат во туѓи работи и донесуваат такви непромислени одлуки. Исламски емират во Авганистан “.

Islamic Emirate of Afghanistan