Потрагата по општество без готовина трае веќе некое време, но пандемијата ковид-19 се користи како изговор за да се забрза процесот.

Во документарниот филм „Кеш или картичка – Дали КОВИД-19 ќе ги убие парите?“ Продуцентот Керстен Шуслер (Kersten Schüssler) поставува неколку важни прашања, на пример, што е во прашање ако општеството навистина стане безготовинско? Одговорот е ваша приватност и слобода, , пишува „Mercola“, пренесува „Dubai-Portal“.

Дигиталните траги или траги од финансиски податоци што ги оставате секогаш кога плаќате со картичка или мобилна апликација внимателно се следат и претставуваат важен дел од надзорниот капитализам

Информациите како колку трошете на пијалоци или колку трошите на годишен одмор може да се следат и „да се продадат на највисокиот понудувач“.

Како резултат на оваа информација, вие и вашиот сосед ќе платите различни цени за работи како што се летови и хотели, или може да ви биде одбиено осигурувањето или да бидете повикани за понуда за работа.

Електронските плаќања се крајно профитабилни за банките и давателите на услуги за плаќање, додека индустријата за брокери на податоци, исто така, создава огромни приходи.

Кешот владее одамна, но се поголем број луѓе исфрлаат пари во корист на кредитни картички и други безконтактни, дигитални опции за плаќање. Водењето кон општество без готовина е во тек веќе некое време, но пандемијата ковид-19 се користи како изговор за забрзување на процесот.

Со заразни болести на врвот на умот на сите, сметките и монетите одеднаш се чинеа особено валкани, иако не се поврзани со пренесување на болести, додека електронската исплата беше чиста, лесна и брза.

Но, во документарецот на „Дојче веле“ („Deutsche welle“) „Кеш или картичка – Дали КОВИД-19 ќе го убие кешот?“ продуцент Керстен Шуслер поставува неколку важни прашања, како што е во прашање ако општеството навистина оди безготовински? Одговорот е и ваша приватност и слобода.

Плаќате за безготовински плаќања со вашата приватност

Светскиот економски форум (WEF) беше гласен во врска со својата агенда за оддалечување од готовина и во дигитална валута, вклучително и во САД (USA), со години, но, во последната година, пандемијата доведе до драстично забрзување. Во Германија (Germany), каде што луѓето славно се колебаа да прифатат плаќање со картичка или апликација, бројот на луѓе кои плаќаат со картичка се зголеми за 26% од почетокот на пандемијата.

Паричните средства сè уште се користат и дури се единствената валута прифатена на многу пазари и пекари. Сепак, ова не е случај во Данска (Denmark), Норвешка (Norway) и Шведска (Sweden), каде што готовината практично стана минато. Нема да најдете банкомати многу често и ако одите во продавница, веројатно ќе ви биде кажано дека треба да платите со картичка.

Во Шведска, вашата готовина можеби нема да ви врши работа, а вработените во продавниците сметаат дека ова е добра работа. Еден млад вработен во пекара, интервјуиран во филмот, рече дека е многу побезбедно да немате пари во продавницата затоа што се намалуваат грабежите.

Тил Груне-Јаноф (Till Grune-Yanoff), професор по филозофија на Кралскиот технолошки институт во Стокхолм, исто така наведува дека апликациите за плаќање му дозволуваат да следи што точно купуваат неговите две деца. И ова е клучен принцип на системот без готовина. Додека готовината е анонимна, плаќањето со картичка или апликација остава дигитална трага.

Веќе во Шведска, повеќето банки не даваат готовина, а плаќањето со употреба на апликации за мобилни телефони е во подем. Можете да префрлувате пари од еден на друг мобилен телефон толку лесно и брзо како што можете да испратите само СМС-порака.

„Тука парите станаа само дигитални информации“, рече Шислер. Но, има неповолна положба за погодност. „Ова исто така значи дека шведските системи за електронско плаќање можат да ги следат финансиските трансакции на повеќето луѓе. Големиот брат ве гледа“.

Дали е ова крај на готовината?

Во филмот се прашува дали Шведска е обликот на работите што треба да се случат, „иднина во која готовината е минато – и секоја исплата за сè што ќе купиме може да се следи“. Мерион Лабуре (Marion Laboure), предавач на „Харвард“ („Harward“) и истражувачки аналитичар во „Дојче банка“ („Deutsche bank“), изјави дека КОВИД-19 може да биде катализатор за воведување на дигитални плаќања во мејнстримот.

„Сè уште не е крај на готовината. Но, она што го забележавме од почетокот на оваа година, а особено од почетокот на коронската криза, износот на готовина во оптек дефинитивно се зголеми, бидејќи се смета за безбеден во смисла на одржување на неговата вредност.

Меѓутоа, ако ги земеме предвид готовината како средство за плаќање, таа дефинитивно се намали. Се помалку луѓе плаќаат во готово. Во декември 30% од луѓето извршиле бесконтактни плаќања во Германија. И денес, тоа е скоро 50%“.

Лабуре опиша уште поуспешен напредок во други земји, како што се Јужна Кореја (South Korea ) и Кина (China), кои ставаат во карантин и уништуваат банкноти. Во САД, „ФЕД одлучи да ги става во карантин банкнотите што доаѓаат од Азија за да бидат сигурни дека се безбедни“, рече таа. На прашањето дали ова е разумен одговор на пандемијата, Лабуре рече: „Ризикот е многу мал. Но, тие сметаа дека е потребно“.

Болест, даночно затајување користено како поттик за уништување на готовина

Во текот на пандемијата, се подразбира дека бесконтактните, безготовински плаќања се претпочитаниот „побезбеден“ избор, овозможувајќи ви да се држите на дистанца и да ја елиминирате потребата да поминувате „валкани“ кеш-бекови… Но, дали навистина имате поголем ризик да фатите ковид ако платите со готовина?

Јоханес Берман (Johannes Beermann), извршен член на одборот на Бундесбанк (Bundesbank) во Берлин (Berlin), не мисли така, и тој исто така не верува дека готовината ќе биде заменета со апликации или картички во скоро време. „Би рекол дека тоа е доволно демантирано“, рече тој. „Ако ги погледнете банкарските белешки, како што се сметките од 5 или 10 евра – кои се во особено голема циркулација – тие имаат посебен премаз. Од истражувањето знаеме дека записите и монетите не играат никаква улога во ширењето на инфекциите“.

Загриженоста за корупција и перење пари, исто така, беше наведена кога банките престанаа да издаваат сметки од 500 евра во 2019 година, додека Алијансата „Подобро од готовина“, иницијатива со 77 члена, вклучително и фондацијата „Бил и Мелинда Гејтс“ („Bill & Melinda Gates“), „Виза“ (Visa) и „Мастеркард“ („Mastercard“),  што е „посветена на дигитализирање на плаќања “, исто така, повика на укинување на готовина поради „слаби средства, валкани пари, перење пари и големи суми што не се пријавени на даночните власти или на државата“.

„Се разбира, ние треба да се бориме против перењето пари, затајувањето данок и финансирањето на тероризмот и мислам дека треба да се следат готовината, како и другите начини на плаќање“, рече Берман. „Ние мора да го осигураме тоа. Но, не мислам дека ова [дигитализирани плаќања] ќе ја победи подземната економија“.

Оставање дигитален отпечаток со секоја исплата

Дигиталните стапалки или трагите за финансиски податоци што ги оставате секогаш кога плаќате со картичка или мобилна апликација, се следат внимателно. Сара Спикерман (Sarah Spiekermann), професор по информациски системи и општество на Универзитетот за економија и бизнис во Виена (Vienna), истражува како се набудуваат и анализираат овие податоци и наведува дека информациите за кредитни картички и податоците за електронско плаќање, ја хранат индустријата на брокери за податоци:

„Знаеме дека компаниите со кредитни картички ги пренесуваат овие податоци. Во меѓувреме, тие можат да ги набудуваат сите во реално време преку сите дигитални медиуми што ги користат за да создадат профили од големи размери. Речиси стана нормално да имате 30.000 до 40.000 податоци за секоја личност. И со оваа историја со висока резолуција, тие знаат што правите, рутите што ги пратите, што купувате, што плаќате, каде одите на одмор, колку плаќате. Тие го знаат сето тоа“.

Информациите како колку пијалоци пиете или колку трошите на одмор, сите може да се следат и „да се продадат на најповолниот понудувач“. Се наоѓаме во момент кога некогашните стартапи се претворија во огромни информациски империи, контролата врз нашите информации и приватноста е во нивни раце.

Пандемијата ковид-19 јасно стави до знаење колку се вредни дигиталните технологии кои делуваат како заштитна мрежа за да се овозможи продолжување на многу активности, но бидејќи владите не се занимаваа со основни прашања за заштита на приватноста и дигиталните права, овие информациски империи продолжуваат да поседуваат и да работат на Интернет и глобални средства за комуникација.

Овие монополи доведуваат до неконтролирана моќ што, пак, ги тера луѓето да бидат уште поограничени и да живеат во општество кое се повеќе се заснова на надзор, а дигиталните плаќања се неопходен дел од овој план и понатамошниот надзор на капитализмот. Спикерман објасни:

„Анализиравме, на пример, како „Орекл Блу Каи“ („Oracle Blue Kai“) опиша собирање 30.000 кориснички атрибути од 200 продавачи на податоци, што ќе им овозможи да создадат профили на 700 милиони луѓе. Тоа е веројатно целиот западен свет.

И, ако погледнеме кој ги обезбедува тие податоци: „Виза“ („Visa“), Мастеркард („Mastercard“) или „Аксиом“ („Acxiom“), „Гугл“ („Google“), „Фејсбук“ („Facebook“), „Твитер“ („Twitter“) интерфејси. Тоа е надзорен капитализам. Капитализмот за надзор вклучува стотици и илјадници компании со договори за размена на податоци кои работат заедно зад сцената“. Како резултат на овие податоци, вие и вашиот сосед може да завршите со различни цени за работи како што се летови и хотели, или може да ви биде одбиено осигурување или да ве префрлат за понуда за работа. Можеби мислите дека овие работи се само лоша среќа или судбина, рече таа, „кога во реалноста, тоа е резултат на бази на податоци што прават некакво предвидување за нив. И луѓето зад сцената заработуваат пари за да ги создадат овие профили на луѓе. Срамота е“.

Не постојат закони за ограничување на овој нов вид на надгледувачки капитализам и единствената причина што тој успеал да процвета во текот на изминатите 20 години е затоа што немало закони против него, пред се затоа што тој никогаш порано не постоел. Надзорот стана најголемата профитна индустрија на планетата, а целото ваше постоење сега е насочено кон профит.

Технологиите за плаќање брзо се развиваат

Веројатно сте користеле еден или повеќе видови на бесконтактни, дигитални плаќања, но ова е само почетокот на технологиите за плаќање што доаѓаат. Во Кина, кинески и американски компании тестираат технологија за препознавање на лицето „насмевка за плаќање“, што ја поврзува вашата способност да плаќате за стоки и услуги со вашата насмевка.

Но, не завршува тука. На крајот на краиштата, планот е да користите скенирање на лицето кога влегувате во продавница, кои користат вештачка интелигенција за да го препознаат лицето и нивниот кредитен рејтинг. Вештачката интелигенција исто така открива емоции, социјална поврзаност и дали сте под стрес или сте болни.

Сите овие лични информации се трошоци за потпирање на овој дигитализиран систем и може да имаат значителни последици и за психологијата и за безбедноста. Спикерман, кој сака да се задржи готовина, во филмот рече:

„Ако платам со насмевка и почнам да се поврзувам насмеано со економски трансакции, тогаш оваа навика ќе остави свој отпечаток и во мојот реален свет. Не мислам дека навистина сакаме да се развиваат такви асоцијации. Нашето општество и социјални интеракции би станале суптилно комерцијализирани… [исто така] моќта може брзо да биде исфрлена, како и ИТ-системите. Тоа е прашање на безбедност. Ни треба конкретна резервна копија. Сè уште ни требаат готовина – од безбедносни причини“.

Додека сите дигитални мобилни банки веќе работат и се појавуваат и алтернативни опции. Берлинската компанија „Барзахлен“ (Barzahlen“) нуди модерен дигитално-аналоген хибриден систем за плаќање кој користи шифрирани бар-кодови за да добие пари или да изврши плаќање.

Баркодот предвидува колку се плаќа внатре или надвор. Не е потребен трансфер на сметка или податоци за кредитна картичка и секоја трансакција добива нов бар-код, овозможувајќи ви да користите готовина во дигитален контекст, но без да оставите зад себе траги за податоци.

Покрај тоа, додека федералниот закон на САД не налага бизнисите да прифаќаат готовина како плаќање, градовите и државите можат да донесат локални закони за тоа. Најмалку 21 град и држава, вклучувајќи ги Масачусетс (Massachusetts), Рода Ајленд (Rhode Island) и Њу Џерси (New Jersey), донеле или разгледуваат закони што им забрануваат на трговците на мало да одбиваат исплата на готовина.

Нејасно е колку строго се спроведуваат ваквите закони, но во Њу Јорк  (New York), на пример, деловните субјекти можат да се соочат со строги казни за одбивање на готовина или наплата на повисоки цени на клиенти кои плаќаат готовина.

Поранешниот претседател на Интерпол се спротивставува на општеството без пари

За филмот беше интервјуиран и Бјорн Ериксон (Bjorn Eriksson), поранешен претседател на Интерпол (Interpool). Тој е запознаен со сајбер нападите и перењето пари и наведува дека готовината треба да биде достапна како опција за луѓето, вклучително и оние кои не се технолошки разумни – популација за која проценува дека е околу 1 милион луѓе само во Шведска.

„На нив се гледа како на бескорисни. Само остави ги“, рече тој.

„Не ми се допаѓа тој тип на општество“. Безбедноста е уште една голема грижа за оставање готовина зад себе. Што се случува ако Русите, Путин или некој, го исклучат системот? Немаме одбрана. Како тогаш се браниш ако само ја имаш оваа картичка што не функционира? Готовината е совршена опција“.

Меѓутоа, мешањето во вашата слобода и приватност е она што тој верува дека ќе ги поттикне младите да се залагаат за зачувување на готовина:

„[Она што]… привлекува многу млади луѓе е она што тие го гледаат во Кина и некои други нации каде ги користите за да ги контролирате своите граѓани. Затоа што ако имате систем со картичка, ќе имате технологија со камери, имате технологија со вештачка интелигенција, навистина ќе бидете проверени. Тоа не го сакаат младите“.

Тој исто така верува дека пандемијата се користи како изговор за преминување кон општество без готовина, иако „нема доказ дека готовината носи таков вид закана од корона“.

Напонот за елиминирање на готовина ќе продолжи, особено затоа што електронските плаќања се крајно профитабилни за банките и давателите на услуги за плаќање, додека индустријата за брокери на податоци, исто така, остварува огромни приходи, рече Шислер. Сепак, готовината претставува форма на слобода, треба да се пренесе на следната генерација за да се зачува што е можно повеќе автономија и приватност.


Автор: Д-р Жозеф Меркола (Joseph Mercola) Американски лекар, остеопат, поборник за алтернативна медицина.
„Dubai-Portal“