Европската агенција за лекови (ЕМА) го наведе синдромот Гијлен-Баре (ГБС) како многу редок несакан ефект на вакцинатан Џонсон и Џонсон по испитување на 108 случаи и еден смртен случај ширум светот меѓу примателите на вакцини. GBS е ретко невролошко нарушување предизвикано од имунолошкиот систем на телото кое ги оштетува нервните клетки, предизвикувајќи парализа во најтешките случаи. Повеќето луѓе погодени од болеста целосно се опоравуваат од неа.

ЕМА во четвртокот соопшти дека неговиот комитет за безбедност, Комитет за проценка на ризик за фармаковиланција (PRAC), заснован на обезбедени докази и случаи пријавени до денес, утврдил дека постои причинско-последична врска помеѓу вакцината Јансен Ковид и GBS, иако ова е многу редок. несакан ефект. Иако ЕМА смета дека GBS треба да се наведе како многу редок несакан ефект на лекот, агенцијата беше јасна дека сепак верува дека придобивките од вакцината Ковид ги надминуваат ризиците.

ЕМА го процени потенцијалниот ризик од нарушување по 108 случаи и еден смртен случај кај 21 милиони луѓе кои досега примиле вакцина Јансен. И покрај ниското ниво на ризик, ЕМА рече дека здравствените власти треба да бидат свесни за потенцијалната закана, осигурувајќи дека тие се будни за симптомите на болеста, така што секој потенцијален случај може да се дијагностицира рано. Американската администрација за храна и лекови (ФДА) неодамна издаде слично предупредување дека постои мал ризик од ГБС, проценувајќи извештаи за околу 100 прелиминарни случаи на нарушување кај 12,8 милиони Американци кои примиле вакцина Јансен Ковид. Како и да е, Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) во упатствата за вакцините наведува дека вакцината е „многу ефикасна во спречување на хоспитализација и смрт кај луѓе кои се разболуваат“, додавајќи дека за време на нејзините клинички испитувања „никој што примил КОВИД -19 најмалку четири недели по приемот на вакцината J&J / Janssen. не морал да биде хоспитализиран.