Додека ЦДЦ ги повикува Американците да се маскираат поради новиот сој Делта, главен шведски епидемиолог утврдил дека се потребни повеќе податоци за да се знае дознае колку новиот сој е заразен. Неговата нација без маски во моментов брои нула смртни случаи од „Ковид“ дневно. Андерс Тегнел во петокот соопшти дека има „многу што не знаеме“ за Делта и предупреди дека „далекусежните заклучоци“ за вирусот  не се постигнуваат. Тој истакна дека варијантата циркулира во Шведска „долго време“ со мал ефект, особено во средини со висок ризик, како што се домови за стари лица.

Неговите коментари доаѓаат како одговор на ново објавените податоци од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), кои сугерираат дека видот Делта е повеќе пренослив и потенцијално може да предизвика посериозни болести. „Њујорк тајмс“ и други медиуми објавија приказни што го тераат ЦДЦ да поверува дека варијантата Делта е заразна како сипаници, но се чини дека оваа споредба не го импресионирала Тегнел. „Тешко е да се каже колку е заразна Делта, [како] кога станува збор за сипаници, можевме да ја следиме болеста неколку години.

Се чини дека инфективноста на [Делта] е многу нерамна; во некои случаи, едно лице заразува стотина луѓе, а потоа имаме и други прилики кога заразено лице воопшто не заразува никого “, рекол тој за шведски Афтонбладет. Во одделни забелешки, тој посочи на фактот дека една третина од окрузите во земјата пријавиле нула нови случаи на „Ковид“ во изминатата недела. Во исто време, има зголемување на бројот на случаи кај младите луѓе во Стокхолм и други големи градови. Додека здравствените власти на САД вршат притисок врз Американците во областите со висок пренос во однос на камуфлажата, на 1 јули, Шведска ја отфрли последната преостаната препорака за носење маски, поврзани со јавниот превоз. Иако шведската агенција за јавно здравје поддржа мерки како што се социјална дистанца и работа на далечина, нема препораки за употреба на заштитни маски на јавни простори. Медиумите ги осудија за одбивање да воведат остри мерки за затворање, но помалку драконскиот пристап на Шведска кон здравствената криза се чини дека се исплатува: скандинавската држава досега има регистрирано вкупно осум смртни случаи поврзани со Ковид, овој месец, во просек од 0,25 смртни случаи. ден .. Иако е можно овој број да се зголеми поради заостанатите извештаи, смртноста несомнено опадна во последните месеци.

На 4 јуни, Шведска пријави 13 смртни случаи; повеќе отколку за цел јули. Дневните хоспитализации, исто така, се движеа близу до нулата во јули: во повеќето денови овој месец, имаше помеѓу 0-2 случаи на „Ковид“ во земјата, за кои беше потребен болнички третман. Во исто време, секојдневните случаи нагло опаѓаат од април.