Вјоса Османи, претседател на Косово, вчера ја отвори детската болница и хируршки центар Шеиха Фатима во Приштина, во присуство на Албин Курти, премиер на Косово и Арбен Витија, министер за здравство на Косово. Присуствуваа и шеикот Абдула бин Мохамед Ал Хамед, претседател на Одделот за здравство-Абу Даби, д-р Маита бинт Салем Ал Шамси, државен министер и Набила Ал Шамси, амбасадор на ОАЕ во Црна Гора и нерезидентна амбасадорка во Република Косово. церемонијата. Изградбата на болницата се случи со дарежлива донација на г -дин Шеиха Фатима бинт Мубарак, претседателка на Генералната унија на жени (ГВУ), претседателка на Врховниот совет за мајчинство и детство и врховна претседателка на Фондацијата за развој на семејството (ФДФ), Мајка на ОАЕ “, како дел од нејзините меѓународни иницијативи. Педијатриската болница, која е прва од ваков вид во Косово, обезбедува сеопфатна здравствена заштита за мајките и децата преку разни специјализирани клиники и оддели за дијагностика, покрај Итната медицина.

Болницата е изградена во кампусот на Универзитетскиот клинички центар на Косово, кој ќе управува со новата Детска болница во својство на единствен медицински универзитет во земјата. Сместена во простран и централен оддел во кампусот, новата болничка зграда е поврзана со акушерските и педијатриските оддели на универзитетот. Тој е целосно опремен со напредна медицинска опрема, вклучувајќи единици за интензивна нега (ICU), простории за радиологија и процедури. Започнувајќи со свеченото отворање, косовската претседателка одржа говор во кој таа изрази благодарност и благодарност до Обединетите Арапски Емирати и нејзиното раководство за нивната континуирана помош на народот на Косово, особено во тешки времиња. Понатаму, таа нагласи дека непоколебливата поддршка на ОАЕ ја одразува највисоката форма на човечка солидарност. Таа ја зајакна својата благодарност за нејзиното височество Шеиха Фатима бинт Мубарак, чии напори беа инструментални за изградба на болницата, што го направи најголемиот хуманитарен проект во Косово фокусиран на подобрување на квалитетот на здравствената заштита за децата. Отворањето на болницата, исто така, доаѓа во критично време кога ширењето на вирусот СОВИД-19 прави дополнителен притисок врз здравствените ресурси на Косово. Премиерот на Косово изјави дека болницата е пример на ОАЕ и великодушноста и хуманитарноста на неговото мудро раководство. Тој ја поздрави поддршката на ОАЕ за нациите и заедниците ширум светот, подвлекувајќи дека поддршката е многу ценета од народот на Косово, кој е длабоко благодарен кон ОАЕ и Шеиха Фатима бинт Мубарак за нејзината благородна работа. Тој додаде дека долгогодишниот однос на Република Косово и Обединетите Арапски Емирати несомнено станува посилен со тековната соработка и соработка меѓу двете нации. Потоа следеше говор од претседателот на Одделот за здравство-Абу Даби, во кој тој ги пренесе поздравите на Нејзиното Височество Шеиха Фатима бинт Мубарак и им посака просперитет и напредок на народот на Косово во нејзино име. Тој понатаму нагласи дека оваа болница доаѓа како продолжение на Шеиха Фатима бинт Мубарак, за поддршка и помош на децата во различни региони во светот, засновани на цврстото верување дека обезбедувањето посилни здравствени услуги за децата им овозможува да напредуваат и да се развиваат попозитивно и одржливо. Ал Хамед додаде дека болницата е целосно опремена установа која нуди разни специјалности кои третираат повеќе болести од кои децата би можеле да страдаат на Косово. Проектот го одразува интересот на Шеиха Фатима бинт Мубарак да обезбеди здравствена заштита за децата и ја изразува длабочината на односите меѓу ОАЕ и Република Косово. Тој рече дека болницата доаѓа во рамките на меѓународните хуманитарни и развојни напори на ОАЕ. Проектот ги одразува воспоставените вредности на ОАЕ и блиските врски со различни земји од целиот свет, исто така, го отелотворува Документот „Педесет принципи“ и го нагласува цивилизираното и хуманитарно патување на ОАЕ на начин што го нагласува постоењето на заеднички вредности меѓу различни нации како што се толеранција, мир и хуманост. Министерот за здравство на Косово, им се заблагодари на Обединетите Арапски Емирати и нивното раководство за поддршката, дополнително нагласувајќи го главниот ефект што оваа болница го има врз зајакнувањето на веќе постоечките односи меѓу ОАЕ и Република Косово. Тој додаде дека болницата Шеиха Фатима ќе биде голема помош за подобрување на здравствената заштита во Косово за мајки и деца. Д-р Маита Салем Ал Шамси, државен министер, ја пофали континуираната великодушност што ја покажа Нејзиното Височество Шеиха Фатима за отворањето на болницата во Косово, која обезбедува целосна здравствена заштита и за мајките и за децата, додека ги минимизира стапките на смртност поради добро опремени капацитети. Таа понатаму истакна како болницата е продолжение на хуманитарната визија на Шеиха