Здравствените работници во Њујорк (New York), добија одложување од федералниот мандат во врска со коронавирусот. Тоа доаѓа откако група од 17 здравствени работници ја тужеа државата Newујорк за наредба за спроведување на нејзиниот неуставен мандат за вакцина.

На 28 август, државата издаде мандат за вакцина против ковид-19. Ова бараше сите здравствени работници во болниците и домовите за стари лица да добијат барем една доза од вакцината до 27 – ми септември.

Овој мандат не признава верски ослободувања од вакцинација. Здравствените работници кои ја тужеа државата веруваат дека изземањето е обид да се поништи заштитата на искрените верски убедувања дадена според Поглавје VII од Законот за граѓански права од 1964 година. Беше достапен, вклучително и тужителите во овој документ, сега се подложени на истите медиуми како и пароите кои мора да бидат исклучени од општеството додека не се вакцинираат против нивната волја“, се наведува во тужбата.

Недостатокот на исклучоци за луѓе со длабоки верски убедувања против вакцинација е исто така во целосна спротивност со претходниот мандат на државата што ја имаше таа заштита.

„Она што Њујорк се обидува да го направи е да го затвори излезот од неуставниот мандат“, рече Кристофер Ферара (Christopher Ferrara), адвокат на прорелигиозното друштво „Томас Море“ („Thomas More“). „Тие го прават ова знаејќи дека многу луѓе имаат искрени верски приговори за вакцините тестирани, развиени или произведени од клеточни линии добиени од абортирани деца.

Ферара е исто така еден од адвокатите што ги претставува здравствените работници во Newујорк во нивниот случај против мандатот за вакцина. Во неговиот случај, Ферара посочи дека Њујорк нема право да го укине федералниот закон што ги штити луѓето со искрени верски убедувања од дискриминација.

„Ова е дрско доловување на моќта на луѓето кои мислат дека можат да избегаат од се“, рече тој.

Покрај наводите за прекршување на Уставот, тужбата тврди дека недостатокот на ослободување за лица со искрени верски убедувања е исто така прекршување на Законот за човекови права на државата Њујорк и Законот за човекови права во Њујорк.

СЕ ОЧЕКУВААТ УШТЕ ПРАВНИ БИТКИ ЗА ЗАДОЛИТЕЛЕН МАНДАТ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ВО ЊУЈОРК

Судијата Дејвид Н. Херд (David N. Hurd) од Окружниот суд за Северниот округ во Њујорк, пресуди во корист на тужителот и издаде наредба за привремено блокирање на државата од извршување на мандатот за вакцина. Потоа Херд и даде рок на државата до 22 септември да одговори на тужбата пред федералниот суд. Доколку државата се спротистави на барањето на тужителот да издаде прелиминарна судска наредба со која се блокира мандатот на вакцината, на 28 септември ќе се одржи усна расправа за да се одлучи.

Од 17 тужители, сите се христијани и вклучуваат лекари, медицински сестри, технолог за нуклеарна медицина, терапевт за когнитивна рехабилитација и персонал поврзан со лекари. Во тужбата јасно се наведува дека секој сака анонимно да продолжи со случајот, бидејќи „тие се изложени на опасности од линч, закани од повреди, непосредна опасност по животот и други одмазди доколку се дознаат нивните имиња“. „Без судска интервенција, овие здравствени работници се соочуваат со губење на професијата, професионален статус и можности за вработување насекаде во државата Њујорк“, рече Ферара.

Сите тие се противат на вакцините против ковид-19 поради нивните верски убедувања и не сакаат да соработуваат во каква било медицинска постапка поврзана со абортус или употреба на супстанции од абортирани деца. Во изјавата, Ферара јасно стави до знаење дека нејзините клиенти не се против вакцината.

„Тие всушност се за доброволна вакцинација со информирана согласност, но тие се противат на државната принуда да се наметнат вакцини што нивната религија ги забранува. „Ова е Америка, а не комунистичка Кина“, рече тој.


„Logicno“
„Dubai-Portal“