Советодавниот комитет на Американската администрација за храна и лекови (FDA) го отфрли предлогот за воведување на третата доза вакцина „Фајзер / Бионтек“ („Pfizer / Biontec“) против вирусот корона, пишува „Sputnik“.

„Третата доза може да биде корисна за постарите лица, па дури и за целата популација. Сепак, мислам дека сеуште не сме го достигнале тоа ако ги погледнеме податоците “, вели д -р Офер Леви (Ofer Levi), специјалист за вакцини и заразни болести од Бостонската детска болница, пренесуваат американските медиуми.

Советодавниот комитет ги слушна аргументите од научниците и претставниците на „Фајзер“ во врска со одобрување на третата доза за општата популација.

По неколку часа, тој гласаше 16-3 против воведувањето на третата доза, јавува „RT“.

Одлуката на советодавниот комитет не е обврзувачка и ФДА не може да дејствува по неа. Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден (Joe Biden) смета дека FDA ќе ја одобри третата доза, така што нејзината примена ќе започне пред крајот на месецот.

„Фајзер“ се претстави пред комисијата преку студии кои покажуваат дека ефективноста на вакцините слабее неколку месеци по примањето.

Еден од нив вели дека ефикасноста паднала од 93 на 53 проценти кога станува збор за делта варијанта на корона вирусот, и пад од 97 на 67 проценти во случај на претходните варијанти.

„Фајзер“ не е единствениот производител кој се надева на трета доза, така што „Модерна“ („Moderna“), која исто така ја произведува mRNA вакцината, објави дека вакцините ослабуваат со текот на времето, тврдејќи дека постојат докази за потенцијална корист од третата доза.


„Sputnik“
„Dubai-Portal“