Во Русија, завршува втората фаза од клиничките испитувања на препарати за превенција и третман на инфекција со коронавирус „Мир 19“ („Mir 19“), изјави директорот на Институтот за имунологија на Федералната биомедицинска агенција (ФМБА) на Русија, имунолог Муса Хаитов (Musa Hitov), пишува „TASS-WebTribune“, пренесува „Dubai-Portal“.

Тој посочува дека ова е апсолутно уникатна подготовка што не постои во светот.

Во интервју за телевизијата „RT“, тој рече дека безбедноста на лекот била прикажана во првите две фази од испитувањето.

Експертите веруваат дека „Мир 19“ ќе биде наменет за пациенти од сите возрасти. Во овој поглед, имунологот нагласува дека сега работат на создавање индустриска технологија за производство на препарати, така што по регистрацијата ќе биде достапна за што е можно повеќе руски граѓани.
Механизам на дејство

„Мир 19“ е единствениот етиотропен антивирусен лек кој делува директно на вирусот САРС-КоВ-2, вели имунологот. Направено е на таков начин што неговата активна компонента е претставена со таканаречените мали интерферентни РНК.

Тој објаснува дека оваа РНК е насочена кон одреден зачуван дел од геномот на вирусот САРС-КоВ-2, кој по интеракцијата претрпува одредени модификации и на тој начин ефикасно се отстранува од заразената клетка.

Главниот влез за инфекцијата е горниот респираторен тракт, потсети Хаитов и додаде дека вирусот се размножува во епителот на горниот и долниот респираторен тракт.

„Мораме да ја потиснеме нејзината репродукција. Затоа инхалацијата е тестирана и докажано е дека тоа е најефикасниот начин за доставување на супстанцијата и дека најефикасно може да ја примени својата антивирусна активност “, потенцира имунологот.

На прашањето зошто досега не е направен ефикасен лек против ковид -19 во светот, експертот одговори дека работата на таква подготовка е многу долг процес и дека процесот може да трае со години, можеби и децении.

Во врска со ова, тој рече дека водечките научни тимови почнаа да прават подготовки против САРС-Ков-2 пред речиси година и пол, кога започна пландемијата, и затоа денес има голем број подготовки во различни фази на развој околу светот.

Со препаратот „Мир 19“, за нешто повеќе од година и пол, успеавме да поминеме многу тежок пат – од идејата за создавање на самиот препарат до втората фаза од клиничките испитувања, истакна директорот на ФМБА (FMBA) надвор.

Ова беше овозможено благодарение на одличната работа на нашиот тим на Институтот за имунологија, како и нашите партнери – Санкт Петербургскиот институт за вакцини и серуми, додаде имунологот.

За време на интервјуто, Хаитов беше запрашан дали напис за ефективноста на „Мир 19“ е веќе објавен во меѓународни списанија со рецензија, како и дали планира да објави уште неколку материјали за ефикасноста, безбедноста и последната фаза на тестирање На Како што рече, во април годинава, ФМБА објави напис во списанието „Алергија“, водечкото списание за клиничка имунологија во светот.

„За прв пат во светот, покажа можност за создавање антивирусна подготовка против САРС-КоВ-2 врз основа на мали интерферентни РНК. Се разбира, по завршувањето на втората фаза од клиничките испитувања и регистрацијата на препаратите, податоците ќе ги објавиме во сериозно меѓународно научно списание “, објасни докторот.

Безбеден, без сериозни несакани ефекти

Според него, препаратот го поминал целиот циклус на претклинички тестови, каде што се покажало дека е безбедно и припаѓа на класата на ниско-токсични соединенија.

Врз основа на тоа, добивме дозвола од Министерството за здравство да ја спроведеме првата фаза од клиничките испитувања, каде што безбедноста се проверува кај здрави доброволци, рече имунологот.

„Денес, ја спроведуваме втората фаза од клиничките испитувања, каде што безбедноста на „Мир 19 “ќе биде потврдена кај пациенти со корона вирус. Со оглед на механизмот на дејство на лекот и резултатите што ги добивме за време на претклиничките студии и во првата фаза, не очекуваме сериозни несакани ефекти. Многу се надевам дека ќе биде достапен и за постарите пациенти и за најмладите деца “, објасни режисерот.

Во исто време, тој потсети дека „Мир 19“ е лек, односно дека не е способен да формира имунитет, како вакцините. Во овој поглед, Хаитов вели дека препаратот може да доведе до намалување на вирусното оптоварување кај лице заразено со ковид.

Според тоа, едно лице се опоравува многу побрзо со примена на тој препарат, нагласи имунологот.

„Втората фаза од клиничките испитувања на лекот сега е при крај. По поднесување на извештајот до регулаторот, ќе го започнеме процесот на регистрација. Како прво, лекот ќе биде достапен во болниците, односно за оние пациенти на кои им е најпотребен. Сега активно работиме на зголемување, создавање индустриска технологија, така што во иднина, се разбира, лекот ќе биде достапен за сите слоеви на населението“, објасни тој.

Во исто време, директорот на ФМБА вели дека има интерес од други земји за примена на тој руски препарат. Според него, меѓу другото, претставници на фармацевтски компании од Јапонија и Јужна Кореја испратиле писма по тој повод.

„Планирано е подготовките да се извезат во други земји. Би сакале да им помогнеме на што е можно повеќе луѓе кои потенцијално би можеле да го добијат вирусот корона“, вели Хаитов.


„Tass“
„Dubai-Portal“