Шеик Jавахер бинт Мохамед Ал Касими, сопруга на владетелот на Шарџа, претседател на Фондацијата „Големо срце“ (ТБХФ) и еминентен застапник на УНХЦР за деца бегалци, додели лекови во вредност од 6 милиони АЕД за да бидат испратени од ОАЕ, за поддршка на млади пациенти заболени од рак во Детскиот центар за рак на Либан (CCCL), како одговор на тешкотиите што влијаат врз сите сектори во земјата, особено здравствениот сектор. ТБХФ, глобалната хуманитарна организација со седиште во Шарџа, ќе ги мобилизира средствата за испраќање основни лекови во Либан, во соработка со Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка на ОАЕ (МОФАИК) и ЦКЦЛ.جواهر القاسمي توجه بإرسال أدوية بقيمة 6 ملايين درهم لدعم الأطفال مرضى السرطان في لبنان

Темелна проценка на потребите беше спроведена од страна на CCCL пред објавувањето на иницијативата TBHF за идентификување на основните и приоритетни потребни лекови, а средствата беа распределени за да се исполнат потребите за лекови на сите 660 деца и адолесцентни пациенти во период од една година за да се обезбеди континуитет на третманот. Направени според директивите на Шеиха awaавахер, овие нови напори на ТБХФ спаѓаат во кампањата на Шарџа „Салам Бејрут“ – итна кампања за помош и помош што ја започна Шеиха awaавахер во август 2020 година, по трагичната експлозија во Порт Бејрут.

جواهر القاسمي توجه بإرسال أدوية بقيمة 6 ملايين درهم لدعم الأطفال مرضى السرطان في لبنان

Кампањата ја промовира визијата на г -дин Шеик Султан бин Мухамед Ал Касими, член на Врховниот совет и владетел на Шарџа, да застане покрај народите во нивното време на потреба. Шеиха awaавахер ја потврди силната солидарност на ТБХФ и Емиратиската заедница со либанскиот народ, бидејќи тие се соочуваат со ескалирачки предизвици поради недостаток на витални резерви на храна, лекови и други основни работи. Шеика awaавахер истакна дека врската што им се придружува на луѓето од овој регион е нераскинлива. Таа истакна: “Нашата солидарност со либанската заедница останува силна како и секогаш; конзистентна со нашите идеали за пријателство и хуманост. Денес, ние повторно потврдуваме дека ја чувствуваме болката на секој пациент во Либан и дека секое дете што има потреба таму е едно од нашите сопствени деца. Ние секогаш ќе стоиме покрај секој поединец на кого му е потребна подадена рака. ” “Исполнувајќи ги целите на кампањата на TBHF Салам Бејрут, овој придонес од 6 милиони АЕД за здравствениот сектор во Либан се фокусира особено на помагање на младите пациенти со рак. Ракот има огромен емоционален и финансиски трошок за семејствата, а кога се става во рамките на сегашната социоекономска состојба на Либан, меѓународна хуманитарната акција станува непосредна неопходност “, додаде Шеиха Џавахер.

جواهر القاسمي توجه بإرسال أدوية بقيمة 6 ملايين درهم لدعم الأطفال مرضى السرطان في لبنان

Повикувајќи ги јавните и приватните субјекти, како и поединците, Шеиха awaавахер Ал Касими упати апел до нивната великодушност, нагласувајќи дека хуманитарната акција е долгорочна инвестиција со корисен поврат. Хана Чаар Чуиб, генерален директор на CCCL и член на одборот на Унијата на меѓународна контрола на ракот, им се заблагодари на г -дин Шеиха awaавахер и г -дин д -р Шеик Султан за нивната солидарност и дарежлива поддршка кон Либан низ годините.

WAM/Amjad Saleh/MOHD AAMIR