Најмалку 43.000 луѓе можеби примиле лажно негативни резултати од тестот за коронавирус, соопшти британската Агенција за здравствена безбедност, а работата во приватна лабораторија во Вулверхемптон каде што биле извршени тестовите е прекината. Истрагата следувала по извештаите за луѓе кои добиле негативни резултати од PCR тестот и претходно биле позитивни на уредот што го спроведувал тестот. Околу 400.000 примероци биле обработени во лабораторија, од кои повеќето беа негативни, но се проценува дека околу 43.000 луѓе добиле неточни негативни резултати од PCR тестот помеѓу 8 септември и 12 октомври, претежно во југозападна Англија. NHS контактирал со луѓе кои би можеле да бидат заразни за да ги советуваат повторно да се тестираат. Агенцијата за здравствена безбедност соопшти дека станува збор за „изолиран инцидент што се припишува на една лабораторија, но дека сите примероци сега се пренасочуваат во други лаборатории“. Д -р Вил Вефленс, директор за јавно здравје во Агенцијата за здравствена безбедност, изјавил дека „нема докази за какви било грешки во самите тестови за ЛФД или ПЦР“. – Јавноста треба да остане безбедна во нивната употреба и другите лабораториски услуги што се нудат во моментов – посочи тој. Сѐ уследи откако граѓаните беа поканети да резервираат дополнителни тестови откако некои PCR тестови на државното место за тестирање дадоа лажно негативни резултати, пишува Гардијан.