Мевлуд, роденденот на Мухаммед а.с., се слави во исламската традиција како 12-ти ребиу-л-евел според лунарниот, хиџриски календар. Денот на мевлуд е еден од најсреќните денови за муслиманите, бидејќи раѓањето на пејкамберот претставува почеток на исполнување на духовната зрелост на човештвото, пишува „Dubai-Portal“

„Ние те испративме (Мухамед-e) како милост кон световите“, се вели во Кур`анот. Пејгамберот Мухаммед а.с. за себе зборувал: „Јас сум довата на Ибрахим, а.с. и радосната вест на Иса, а.с. “Со раѓањето на Пејгамберот и појавата на најмирисната роза на дрвото на пророштвото, беше објавен крајот на пророчкиот циклус.

Муслиманите го наследуваат споменот на пророкот, а.с., како некој кој со својот живот го достигнал зенитот на човештвото, имајќи предвид дека како „усветун хасенетун“ – прекрасен пример, тој ја доживеа моралната полнота на она што претставува совршено образована човечка природа. Мухаммед, а.с., се одликувал со одржување рамнотежа помеѓу духот и материјата, срцето и душата, животот и смртта.

Тој му сведочи на човештвото со свој пример универзален принцип: за да се дејствува добро, мора да се биде добар, за да се победи светот, прво мора да се совладаш себеси. Поради почит кон својот сакан пророк, муслиманите во Македонија и пошироко со векови го одбележуваа 12-тиот ребиул-еввел со проучување на мевлуд. Раѓањето на Божјиот Пратеник беше извор на посебна инспирација за нашите надарени претходници и современици кои опишувале во побожни текстови -времето и околностите во кои Мухаммед, а.с.

Оваа година, го славиме Мевлуд во четврток, 17/18 октомври 2021 година.


„Dubai-Portal“