Значајната епидемија на Ковид-19 која ова недела го исфрли хокеарскиот тим Ottawa Senators од Националната хокеарска лига – и покрај тоа што целиот тим бил вакциниран – носи предупредување за следните месеци на професионални спортови: дури и со целосна имунизација, пандемиските нарушувања се далеку од завршени.

НХЛ објави суспензија на сезоната на Сенаторс тимот најмалку барем до 20 ноември, откако 10 играчи и еден тренер беа позитивни во последните денови. Од тимот соопштија дека биле целосно вакцинирани, но не прецизирале кои вакцини ги примиле играчите. Поради бројот на играчи на Отава Сенатори кои моментално се позитивни на КОВИД-19, НХЛ ги одложи следните три натпревари на тимот, објави лигата во понеделникот.

Натпреварот во вторник против Њу Џерси Девилс, натпреварот во четврток против Нешвил Предатори и претстојниот домашен натпревар во сабота против Њујорк Ренџерс ќе бидат одложени поради епидемијата. НХЛ соопшти дека одлуката била донесена помеѓу медицинската група НХЛПА и медицинската група Сенатори. Овие три натпревари прво беа одложени поради епидемијата на СОВИД-19 во сезоната 2021-22. „Сенаторите ги имаат, и ќе продолжат да ги следат, сите препорачани упатства насочени кон заштита на здравјето и безбедноста на играчите, персоналот и заедницата како целина, поставени од НХЛ, локалните, провинциските и националните агенции“, се наведува во НХЛ.

Извор: wsj.com