Во време кога многу вредности се искривени, и кога лоши работи се сервираат, презентираат и украсуваат на младите, ние ги претставуваме спортот и младите кои со својот успех и истрајност покажуваат дека секој може да биде прв ако сака, и дека „секогаш има место на врвот, ако се тргне од дното“.

Во разговор со млад, успешен, дваесет и четиригодишен спортист, кикбоксер, Харис Бибер-Брк, е еден од најдобрите кик боксери во Босна и Херцеговина. Од 24 борби што ги имал, во 19 победил.

Харис, како што изјави во интервју за „Balkan News“, со овој спорт почнал да се занимава сосема случајно.

„Пред тоа се обидов со фудбал и кошарка. Видов дека не сум за тој спорт“, вели младиот спортист.

Набргу потоа Харис слушнал за клубот „Газија“ („Gazija“) и тука започнува неговата приказна.

По првиот тренинг сфатил дека овој спорт ќе биде составен дел од неговиот живот и дека токму тоа го исполнува. Харис (Haris), успешен спортист, вели тој, спортот го започнал од љубов и исто така е горд на своето детство.

Харис (Haris) вели дека клубот „Газија“ („Gazija“) фундаментално му го променил животот и дека челниците на тој клуб на некој начин го воспитале.

„Ми помогнаа да се свртам кон вистинскиот пат, вистинските вредности и да прераснам во сериозна личност“, вели кикбоксерот.

Кик боксот за него значи живот, а тој не можеше да се замисли себеси и својот живот без тој спорт.

„Сакам да се занимавам со тоа. А по кариерата сакам моето знаење да го пренесам на помладите генерации“, вели кикбоксерот.

Покрај обврските и тренинзите, тој ги подучува и помладите генерации, а на сите им порачува да изберат спорт, да бидат упорни во него и да не се впуштаат во пороци.

„Она што е многу важно во спортот со кој се занимава Харис, е психата“, вели тој.

„Прво мора да бидеш психички подготвен за многу предизвици кои сигурно ќе бидат, не смееш да се откажуваш за време на тие предизвици, кои понекогаш може да бидат тешки“, продолжува Харис (Haris).

Клучната борба и борбата што на некој начин го промени животот на Харис (Haris) е борбата против двократниот светски шампион Џеј Овермер (Jay Overmer), која се одржа во Холандија (Holland).

„Тогаш многу работи се сменија и во мојот живот и во кариерата. Од малата земја Босна отидов во Холандија, во колевката на кик боксот, во место каде што има многу шампиони“, вели кикбоксерот и додава дека веднаш се испробал со двојниот светски првак во рингот.

Иако мораше да ја прекине тепачката по барање на докторот, таа борба му отвори многу врати во иднина. Харис (Haris) сака да продолжи со кик-боксот и сака да ги претстави својата земја и својот клуб „во светло и добро издание“.

Харис е вљубеник во историјата и за турскиот претседател, Реџеп Таип Ердоган (Recep Tayyip Erdogan), вели дека тој е лидер на муслиманите и дека е, како што сака да каже Харис (Haris), „калиф на сите муслимани на овој свет“.

Она што е најважно за еден млад, успешен кикбоксер и што го води низ животот е вербата.

„Верата ми значи се. Без вера би бил никој и ништо, цел живот би бил залуден. Верата е еден скуп кој нè прави луѓе“, заклучува Харис за „Balkan News“.


„Busovacki“
„Dubai-Portal“