Бурџ Калифа во Дубаи  наполни 12 години, а овој облакодер сè уште продолжува да ги воодушевува луѓето ширум светот. Отворена во 2010 година во чест на претседателот Шеик Калифа во Дубаи на 4 јануари, оваа кула првенствено го добила името Бурџ Дубаи. На истиот ден кога беше отворен, Зрада ја доби титулата кралица на светските облакодери. Оваа зграда е висока 828 метри, а за тоа зборува импресивната статистика: таа е највисоката опсерваторија во светот, има 200 ката и во нејзината изградба се вложени 22 милиони работни часови. Се наоѓа во областа „Бизнис Беј“. Изградбата започна на 21 септември 2004 година, а планираниот рок за завршување беше септември 2009 година. Сепак, зградата беше завршена и отворена на 4 јануари 2010 година, соборувајќи уште еден рекорд.

Архитект беше Адријан Смит, кој работеше со Skidmore, Owings and Merrill (SOM) до 2006 година, а самата зграда беше инспирирана од Големата џамија во Самара, Ирак. Инаку, користен е цевчест конструктивен систем, кој е спуштен кон врвот на објектот, за да се намали отпорот на ветерот. Висината на зградата значи дека по гледањето на зајдисонцето од земја, можно е да се качите со лифтот до видиковецот и повторно да го гледате како заоѓа. Тоа значи дека за време на Рамазан постот на врвот на Бурџ Калифа се прекинува точно четири минути подоцна. Денес Бурџ Калфа е една од најголемите туристички атракции во светот, а нејзината титула за највисока зграда во светот останува недопрена.