Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, заменик-премиер на ОАЕ и владетел на Дубаи, откри како лекциите од неговиот ран живот го научиле никогаш да не се откажува од своите соништа. Во инспиративна порака на социјалните мрежи, шеикот Мухамед се присети на еден пријател како се смее додека се обидувал да изгради замоци од песок на водата кога бил исклучително млад.

Тој рече дека сега ги носи истите пријатели да им се восхитуваат на Палмските Острови на емиратот – вклучувајќи ги Палма Џумеира, Островите Деира и Палма Џебел Али. – Упорноста е клучна за продолжување на подемот на Дубаи – рече шеикот Мухамед.

– Кога бев млад, игравме на плажа. Моите пријатели изградија замоци од песок на плажата. Тие ми се смееја додека се обидував да направам замоци од песок на водата. Сега ги носам да ги видат островите што ги изградивме во Дубаи. Пред повеќе од 20 години почна да се работи на Palm Jumeirah, една од ретките згради што може да се види од вселената со голо око. Обединетите Арапски Емирати преземаат важни чекори кон следниот половина век на просперитет, откако го завршија својот златен јубилеј во 2021 година. Шеикот Мохамед рече дека од витално значење е земјата да продолжи да работи на градење на своите извонредни достигнувања. – Мора да имаме јасна и единствена визија за иднината. Мора да истраеме за да обезбедиме понатамошен развој, за да се бориме против сиромаштијата и незнаењето – рече владетелот на Дубаи.

Во песната објавена , шеикот Мухамед рече дека 2022 година ќе се покаже како година на „дистинкции и предности“. Во песната, владетелот на Дубаи опиша колку е среќен за следните 50 години на ОАЕ, кои ќе бидат обоени со одлучност, креативност и вештина. Тој, исто така, најави дека Емиратите ќе продолжат да придонесуваат на полето на образованието, производството, трговијата и културата и да видат дека земјата оди напред на „патот што не обединува со сила“.